U Čačku desetak slučajeva velikog kašlja, dr Tošić apelovao na roditelje da vakcinišu decu

7
1021
Aksentije Tošić; foto: MNA/Miloš Lukić

ČAČAK – U Čačku je do sada registrovano 10 slučajeva oboljevanja dece od velikog kašlja, izjavio je direktor Zavoda za javno zdravlje dr Aksentije Tošić.

On je dodao da je taj broj verovatno veći, s obzirom da ima uzoraka kiji su na analizi. Deca obolela od velikog kašlja imaju srednje teške simptome, a jedan broj mališana je hospitalizovan.

Doktor Tošić apelovao je na roditelje da vakcinišu decu protiv ove teške bolesti, koja u pojedinim slučajevima može imati fatalan ishod.

  • Roditelji koji svesno nisu vakcinisali svoju decu moraju da znaju da veliki kašalj može da ima veoma ozbiljne posledice po malu decu. Viste mogli da ih zaštitite, ali svesno to niste želeli da uradite i doveli ste čak u pitanje i život svoje dece. Veliki kašalj traje nedeljama, može u potpunosti da iscrpi dete, da ostavi ozbiljne posledice, pa čak i da se fatalno završi. Sve to iz banalnog razloga što su roditelji negde nekad čuli da je vakcina opasna – upozorava Tošić.

On je podsetio da je početak vakcinacije dece dva meseca nakon njihovog rođenja.

  • Još u porodilištu deca primaju vakcine protiv tuberkuloze i hepatitisa B, a onda nakon navršenog drugog meseca deca počinju sukcesivno da primaju vakcinu pentaksim koja štiiti od pet bolesti među kojima je i veliki kašalj, nakon toga ide trovalentna vakcina i onda se formira imunološki status deteta – naveo je dr Aksentije Tošić.

Izvor: Morava info

Prethodni članakĐurđa Đokić prvakinja Srbije na 3.000 metara za mlađe juniorke
Sledeći članakŠest sela na desnoj obali Morave u utorak šest sati bez struje

7 KOMENTARA

  1. Vakcina se prima protiv velikog, a ne protiv običnog kašlja. Veliki kašalj je ozbiljna bolest koja traje tri meseca i od koje dete može da umre. Čuj, primilo dete vakcinu i opet kašlje. Da li je moguće da postoje idioti koji razmišljaju kao pojedini komentatori ovde.

    • Vidiš da postoje. Njih možeš da ubediš i da ja zemlja ravna ploča i tako dalje… To su lakoverni priglupi ljudi koji misle da su pametni i mogu da nauče sve ako odgledaju neki video koji traje 10 minuta…

  2. Ja sam vakcinisala oba deteta, sve na vreme i non stop deca bolesna. Kaslju mesec dana tako da ne pricaj gluposti o vakcinama. Nego se zabavi malo sa zagadjenim vazduhom…

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here