U Čačku do sada dato 250 vakcina protiv HP virusa

3
345

ČAČAK – Vakcina protiv humanog papiloma (HP) virusa je efikasna, sigurna i pouzdana jer u preko 90% slučajeva štiti od dobijanja raka grlića matrice posebno ako se zna da je ova bolest sve učestalija kod ženske populacije.

Kampanja “Zajedno protiv raka grlića materice – HPV NE“, pored zdravstveno-medicinskog, ima i edukativni karakter pošto je važno informisati roditelje i decu o značaju prevencije ne samo od ovog oblika karcinom.

Tribina posvećena ovom važnom pitanju juče je održana u Čačku.

Pored ove vrste edukacije za mlađu populaciju, Minstarstvo zdravlja planira organizaciju skrininga grlića materice, dojke i debelog creva – istakao je državni sekretar Minstarstva zdravlja prof. dr Predrag Sazdanović.

Sanja Radović Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje naglasila je da je veoma značajno informisati opštu javnosti, pre svih, roditelje i decu, uzrasta od 12 do 19 godina, o značaju HPV vakcine u prevenciji teških bolesti, kakav sigurno jeste rak grlića materice.

Republika Srbija ove godine izdvojila je 53 miliona za 26 inovativnih lekova. Prvi put je, za najznačajniji deo našeg stanovništva, decu, stavljen inovativni lek za prevenciju, a to je upravo HPV vakcina. Edukacija stanovništa je veoma bitna posebno u sredinama koje su nedovoljno informisane o važnosti prevencije i vakcinacije. Potrebno je da pedijatri strpljivo i temeljno objasne deci i roditeljima o kakvoj vakcini je reč – istakla je ona.

Prim. dr Katarina Boričić iz Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut“ navela je podatke o broju do sada datih vakcina protiv HP virusa.

Do sada je dato 9.150 doza vakcine protiv HP virusa, od toga najviše u Beogradu, 3.300, u Novom Sadu 760, Nišu 590, dok je u Čačku odziv značajno manji, 250. Od tog broja, 4.550 vakcina dobila su deca od 9 do 14 godina, a 4.600 deca uzrasta od 15 do 19 godina. Do sada je edukovano 350 pedijatrijskih radnika, i taj će se broj u narednom periodu povećavati. Na dobrom smo putu da uz vakcinaciju mladih ljudi i pomenuti skrining na rak grlića matrice kod starije populacije, više ne govorimo o zastrašujućim brojkama obolevanja od ove opake bolesti.

Pomoćnik gradonačelnika Čačka Miroslav Petković rekao je da će prioritet lokalne zajednice i grada Čačka biti organizacija seminara za decu školskog uzrasta u vezi sa ovom sličnim temamam.

Neophodno je da objasnimo našim sugrađanima koliko je važno stati na put ovoj bolesti, i da je vakcinacija sigurna i bezbedna za mlade ljude, naglasio je pomoćnik gradonačelnika Čačka – naveo je Petković.

Očekujemo veći odziv u narednom periodu jer smo počeli sa organizacijom sistematskih pregleda, na kojima dajemo informacije i preporuku za vakcinaciju dece uzrasta od 12 do 19 godina. Sve je više zainteresovanih roditelja, verujemo da će tokom školske godine biti veći odziv dece. Do sada je vakcinisamo 250, od toga samo 20 dečaka – istakla je pedijatar iz Doma zdravlja u Čačku, dr Dubravka Ružić.

O ovoj temi govorili su i predstavnici Školske uprave Čačak.

Pored obrazovnih, aktivnosti Školske uprave u Čačku biće usmerene ka pravilnom informisanju i edukaciji učenika i roditelja o imunizaciji dece školskog uzrasta vakcinom protiv HP virusa, posebno imajući i vidu činjenicu da dve trećine populacije dolazi u kontakt sa ovim virusom i ostalim polno prenosivim bolestima – rekla je Danijela Kovačević Mikić.

Izvor: Morava info

Prethodni članakPorodilja obolela od korone smeštena na odeljenju ginekologije
Sledeći članakPremijerno izvođenje komedije “Ručni rad ili tajna jednog pisma“ Glumačkog ateljea Doma kulture

3 KOMENTARA

  1. Dobro je da se ukazuje na znacaj vakcinisanja mladih kako bi se sprečilo zaista ozbiljno i cesto maligno oboljenje. I treba da i obrazovanje bude ukljuceno u to. A tom inspektorkom Mikic iz Skolske uprave od koje drhte uciteljice bi trebalo neko da se pozabavi iz Ministarstva bas zbog verskog ekstremizma i nacionalizma. Citala sam neke njene objave i da covek ne poveruje, a ima takvih u prosveti jos mnogo.

  2. Tacno za Mikicku koja svojim stavovima vise propagira litijasenje i vracanje u srednji vek nego sto treba da obavlja svoj posao na mestu na koji je ko zna kako postavljena. Bolje joj je da radi u crkvi ili da ide po tim promocijama pisaca amatera i prica prazne price a ne da u Cacku vodi bilo sta u vezi obrazovanja, sramota…

  3. Gospođa Danijela Mikić je prosle godine javno na svom fejsbuk nalogu histericno iskazivala svoje antivakserske stavove, a sada je u nekom drugom filmu dok sedi pored opstinskih funkcionera i to jos kad su u pitanju vakcine za mlade koje isto nisu dovoljno ispitane i novijeg su datuma. Kakva licemerka!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here