U Čačku otvoren Ruski kulturni centar

13
1284

ČAČAK – Danas je u Čačku svečano otvoren Ruski kulturni centar, u organizaciji Srpsko-rusko-beloruskog prijateljstva Srbije, uz podršku Grada Čačka. Tim povodom, gradonačelnik Čačka Milun Todorović je sa svojim saradnicima upriličio prijem za predstavnike ambasada Ruske Federacije i Republike Belorusije, kao i ostale goste iz Beograda, koji su došli iz Ruskog doma i drugih institucija koje se bave odnosima srpskog, ruskog i beloruskog naroda.

Kako je istakla Marjana Petronijević, pomoćnica gradonačelnika, predstavnici lokalne samouprave Čačka imali su posebno zadovoljstvo da sa gostima razgovaraju o razmeni kulturnih dobara, kao i o potencijalnoj ekonomskoj saradnji.

  • Svi koji imaju interesa za Rusiju, njenu bogatu istoriju i kulturu, kao i interes da nauče ruski jezik, sada su dobili mogućnost da sve to izučavaju u Ruskom kulturnom centru, koji će imati Školu ruskog jezika, rusku biblioteku, kao i Kancelariju za kulturno-ekonomsku saradnju i Kancelariju za ruske nacionalne manjine – rekla je Petronijević.

Aleksandar Konanihin, ministar savetnik u Ambasadi Ruske Federacije, je istakao da je otvaranje Ruskog centra veoma značajno, kao i da je to druga ovakva institucija u Srbiji, posle Ruskog doma, koji se nalazi u Beogradu.

  • Prema našem mišljenju ovo će biti sedište namenjeno za ozbiljan rad na nivou lokalne samouprave, za istorijsko-kulturnu saradnju, za ekonomski vid saradnje, za koju ima izuzetnih mogućnosti o kojima smo pričali sa gradonačelnikom i njegovim saradnicima. Treći vid saradnje je školovanje u visokim školama Rusija, odakle se dobija veliki broj stipendija za srpske đake. Svi ruski univerziteti su otvoreni za srpske studente, koji uz naše stipendije mogu studirati potpuno besplatno u našoj zemlji. Samo su im potrebne informacije, jer mnogi za to ne znaju. Šteta je da nam dolaze samo đaci iz Beograda. Znamo da će preko ovog Ruskog kulturnog centra te informacije stizati i do učenika iz unutrašnjosti. Ruska federacija ima poseban program da pomogne studentima, koji dođu, kako bi savladali ruski jezik, a za to mogu sada da koriste i školu u okviru ovog Ruskog kulturnog centra – rekao je Konanihin.

Savetnik ambasadora Republike Belorusije Pavel Mironov zahvalio je lokalnom rukovodstvu na prijemu, ističući da je Republika Belorusija veoma raspoložena za svaki vid saradnje sa Čačkom, kao i da je otvaranje Ruskog kulturnog centra veoma značajan za njeno osnaživanje.

U Ruskom kulturnom centru moći će da se izučava ruski jezik, u nekoliko nivoa u Školi ruskog jezika, koja će pokrivati ceo Moravički okrug. U Centru će se nalaziti ruska biblioteka, Kancelarija za kulturno-ekonomsku saradnju i Kancelarija za ruske nacionalne manjine.

Prostorije Ruskog kulturnog centra su preko puta Kulturnog centra Čačka, iznad Šnajderske radnje “Vito“.

Prethodni članakVuk Popović, vlasnik kompanije “Kvantoks“: Kako nas je brz rast uveo u problem i koje sam lekcije naučio
Sledeći članakDeo teritorije Čačka u sredu četiri sata bez struje

13 KOMENTARA

    • Koliko smo mi kao grad pali pa to nema dalje
      Ajde da se cene pravi ljudi, ajde vise da tako bude. Da svako zna svoje mesto u ovom drustvu. Zbog toga sam Tita cenio, iako ga nisam podrzavao

  1. Aha, ha, Ataman Baco i gomila dokoličara pokušavaju da nas ubede u neku tobožnju važnost ovih gluposti koje propagiraju. Na tom mestu do jutros bio paralelni i ilegalni SNS botovski centar.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here