U Čačku ove godine 1.050 prvaka, celodnevna nastava i u OŠ “Dragiša Mišović“

0
1130
Foto: Arhivski snimak

ČAČAK – Ove školske godine na području Moravičkog okruga biće upisano neznatno više prvaka nego prethodnih godina, oko 1.700, izjavila je rukovodilac Školske uprave u Čačku Slađana Parezanović, dodajući da je većina obrazovanih ustanova spremna za početak nove školske godine.

Na području Čačka, ove godine je upisano 1.050 prvaka, u Gornjem Milanovcu oko 320, Ivanjici oko 250, a u Lučanima 120.

U dve osnovne škole na području okruga, đaci nastavu neće pohađati u matičnim školama.

Zbog rekonstrukcije nastava se neće održavati u osnovoj školi ‘Ratko Mitrović’ u Čačku i ‘Momčilo Nastasijević’ u Gornjem Milanovcu, odakle su učenici i zaposleni iseljeni još pred kraj prvog polugodišra prethodne školske godine – rekla je Parezanović.

Kada je reč o srednjim školama, Parezanović je istakla da će jedino do manjih izmena biti u Prehrambeno-ugostiteljskoj školi (PUŠ), koja će nekoliko meseci deliti prostor sa učenicima i zaposlenima iz Osnovne škole “Ratko Mitrović”.

Nastava ću u PUŠ-u će počinjati sat vremena ranije nego do sada, a učenici ‘Ratka Mitrovića’ ići će popodne – objasnila je Parezanović.

Dodaje da su upisne aktivnosti završene još u junu, ali da će preostala slobodna mesta popunici učenici, njih osam, koji su malu maturu polagali u drugom upisnom krugu, prosle sedmice.

Prema njihovim postignućima, kako nam se čini, oni će moći da apliciraju na trogodišnja zanimanja, a trogodišnji obrazovni profili su ostali u Ivanjici, modni korjači i u Lučanima bravar-zavarivač. Svi trogodišnji profili u Čačku su popunjeni u prvom upisnom krugu – rekla je Parezanović.

Kada je reč o celodnevnoj nastavi, koja se odnosi na prvi i drugi razred osnovnih škola, ona je rekla da je od pve školske godine u projekta uključena i Osnovna škola “Dragiša Mišović” iz Čačka-.

Saglasnost ministra je stigla za dva odeljenja prva u ‘Dragiši Mišović’, ‘Ratko Mitrović’ i ‘Momčilo Nastasijević’ iz Gornjeg Milanovca – navela je Parezanović.

U projekat jednosmenskog rada, od septembra biće uključeno 200 škola u Srbiji, odnosno 20 u Moravičkom okrugu.

U ovaj projekat je uključeno pet škola iz Čačka, tri iz Gornjeg Milanovca, pet iz Lučana i sedam iz Ivanjice. To je projekat od koga se očekuje monogo, u smislu da će pružiti jednu dodatnu obrazovnu podršku za učenike, a za njihove roditelje određene olakšice – objasnila je Parezanović.

Govoreći o predstojećem štrajku, Parezanović poručuje državi da se mora viditi računa o prosvetnim radnicima i njihovom statusu i ugledu.

Prosvetnim radnicima je poruka da se mora voditi računa o učenicima i njihovom interesu i onome šta je prevashodno posao od nas – zaključila je Parezanović.

Izvor: MNA

Prethodni članakZapalio se pun autobus na autoputu “Miloš Veliki“, čačanski vatrogasci gasili požar
Sledeći članakPredsedništvo Dveri jednoglasno za bojkot izbora

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here