U Čačku predstavljena monografija o Mileni Dravić

1
245

ČAČAK – Monografija „Milena Dravić ili ključ snova” koju je priredila Anita Panić predstavljena je čačanskoj publici, u Maloj sali Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis”. Knjiga o Mileni, divi jugoslovenskog i srpskog filma, pozorišta i televizije, je luksuzno opremljeno dvojezično izdanje koje je prošle godine objavio Filmski centar Srbije u saradnji sa Službenim glasnikom, a sadrži tekstove koje su napisali glumci, pisci, reditelji, producenti, kostimografi itd.

Milena Dravić (1940-2018) je u svoju umetničku biografiju upisala oko 170 filmskih i televizijskih ostvarenja kao i 22 pozorišna komada. Najpoznatije uloge ostvarila je u filmovima „Prekobrojna”, „Jutro”, „Bitka na Neretvi”, „V. R. Misterije organizma”, „Hasanaginica”, „Poseban tretman”, „Biciklisti”, „Ljubavni život Budimira Trajkovića”, „Rad na određeno vreme”, „Nije lako sa muškarcima”, „Bumerang”, „Zona Zamfirova” i mnogim drugim. Oprobala se u svim žanrovima, od partizanskih epopeja, filmova crnog talasa do eksperimentalnih filmova, melodrama, komedija.

O knjizi je govorila Anita Panić, dugodišnji televizijski autor, dokumentarista i pisac.

Osećam se posebno u ovom čarobnom zdanju gde Čačani, a i svi koji dođu mogu da uživaju, drago mi je što sam u prilici da podelim sa vama priču o izuzetnoj osobi i glumici – Mileni Dravić… Imala sam izuzetnu sreću da sam monografiju počela da pripremam uz Milenino odobrenje i iskrenu radost da njen plodonosan glumački život ovekovečim u knjizi. Monografija je specifična, u njoj je izbegnut anegdotski pristup, a obiluje faktografijom. Mesecima sam istraživala u arhivima i bilo je neverovatno prelistavati časopise iz perioda šezdesetih i sedamdesetih godina koji su svedočili o Mileninom raskošnom talentu, svetskoj popularnosti i videti neke retke i dragocene fotografije – rekla je ona.

Monografija „Milena Dravić ili ključ snova” sadrži i autorski tekst Anite Panić o Puriši Đorđeviću, čačanskom zavičajnom stvaraocu, reditelju i piscu, inače prvom suprugu Milene Dravić, sa kojom je u toku svoje bogate karijere snimio filmove: „Leto je krivo za sve”, „Devojka”, „Jutro”, „Kros kontri”, „Biciklisti”, „Pavle Pavlović”, „Trener” i „Osam kila sreće”.

Učenice Muzičke škole „Dr Vojislav Vučković” u klasi profesorke Dragane Vuković nastupale su muzičkom delu programa. Uz klavirsku saradnju Vladimira Ratkovića, Lenka Vujanić izvela je kompoziciju „Travuška-Muravuška”, a Katarina Đokić ariju Adele iz operete „Slepi miš”.

Izvor: Biblioteka “Vladislav Petković Dis

Prethodni članakOdržan Kulinarski maraton: Zdrava hrana je važna i nama i planeti
Sledeći članakU Beogradu održana promocija debi albuma orkestra “Stari grad“ (FOTO)

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here