U Čačku se širi područje zaraženo afričkom kugom svinja

2
941

ČAČAK – Afrička kuga svinja u Čačku i okolini se ne smanjuje, a zaraženo i ugroženo područje se širi, saopštio je danas koordinator aktivnosti na suzbijanju te zarazne bolesti Aleksandar Maksimović.

Za zaraženo područje su proglašeni Čačak i okolna sela Ljubić, Konjevići, Kulinovci i Loznica koja su ranije spadali u kategoriju naselja ugroženih afričkom kugom svinja.

Šest sela koja su ranije bila proglašena za zaraženo područje to ostaju i dalje – Zablaće, Baluga Trnavska, Donja Gorevnica, Vapa, Stančići i Mojsinje.

Od zarazne bolesti svinja ugroženo je 20 čačanskih sela – Preljina, Trnava, Atnica, Viljuša, Ježevica, Banjica, Donja Trepča, Baluga Ljubićka, Prislonoca, Sokolići, Rakova, Milićevci, Vranići, Trbušani, Prijevor, Beljina, Pakovraće, Parmenac, Pridvorica i Jezdina.

Lovište „Jelica“ proglašeno je područjem visokog rizika od zarazne bolesti afrička kuga svinja.

Na zaraženom području gotovo svakodnevno se vrši eutanazija svih svinja, a na ugroženom se vrši popis gazdinstava koja drže svinje.

Izvor: Morava info

Prethodni članakPlanska isključenja: Ovaj deo Čačka u utorak sedam sati ostaje bez struje
Sledeći članakVatrogasci iz Čačka krenuli u Grčku da gase veliki požar

2 KOMENTARA

  1. Aleksandar Maksimović je inače veliki znalac na polju zaraznih bolesti kod životinja. Nažalost u njegovom slučaju izgleda da iver ipak pada daleko od klade jer otac mu je bio sjajan čovek i vrstan sportski novinar. Šta sa Aleksandrom bi nikom nije jasno.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here