U Gornjem Milanovcu obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

0
305

GORNJI MILANOVAC – Polaganje venaca kraj spomenika Živojinu Mišiću i kratkim podsećanjem na istorijska dešavanja, u Gornjem Milanovcu danas je obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Foto: MNA/Miloš Lukić

Vence su položili predstavnici Vojske Srbije, predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević i predstavnici Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Rudničko-takovski kraj je u značajnim istorijskim događajima tokom 19. veka, ali i u Prvom svetskom ratu, dao ogroman doprinos u oslobođenju Srbije.

Foto: MNA/Miloš Lukić

Na području zapadnih delova Gornjeg Milanovca odigrala se jedan od najznačajnih i najslavnijih bitaka Velikog rata.

Bio je to ofanzivni deo suvoborsko-kolubarske bitke, takozvana rudnička ofanziva kada je na čelu prve armije bio general, par dana kasnije i vojvoda po činu, Živojin Mišić. On je komandovao našom vojskom koja se sabrala ovde na Trgu kneza Mihaila Obrenovića zajedno sa regentom Aleksandrom Karađorđevićem i tada je poručio da vojska nesme da popusti uprkos lošem vremenu, slabom naoružanju, nedostatku hrane i da mora krenuti u presudni juriš – ispričao je istoričar Aleksandar Marušić.

Foto: MNA/Miloš Lukić

Taj presudni juriš, podseća Marušić, dogodio se 03. decembra 1918. godine u 07:00 sati ujutru i za dve nedelje je oslobođena takozvana suvoborska greda, a potom cela severozapadna Srbija uključujući i prestoni grad Beograd.

Taj preobražaj običnog vojnika koji je bio na granici izrdžljivosti svih svojih mogućnosti psihičkih i fuzičkih danas se izučava u svim značajnim vojnim školama Evrope i sveta – istakao je on.

Podseća i da je Srbija pre izbijanja Velikog rata vodila borbe tokom dva balkanska rata.

Foto: MNA/Miloš Lukić

Srbija je tokom ratova branila svoje ognjište i nikada nije bila na strani agresora, poručio je predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević, čestitajući građanima današnji praznik.

Neka buduće generacije nikada ne osete ratne strahote naših predaka koji su vodili bitke za našu slobodu kako bismo živeli danas onako kako živimo. I današnje vreme je vreme prekomponovanja velikih sila i u današnje vreme postoje opasnosti od toga ko će biti dominantan u svetu, ali Srbija je opredeljena za mir, da čuva svoje ognjište i uvek će nastojati da zaštiti svoj narod i svoju državu – naglasio je Kovačević.

Izvor: MNA

Prethodni članakDveri: Poljoprivrednici, držite se, SNS neće još dugo
Sledeći članakBorac na sjajan način okončao prvu četvrtinu sezone, slede novi izazovi

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here