U Gradskoj biblioteci izložba povodom 120 godina od rođenja Siniše Paunovića

0
120

ČAČAK – U okviru obeležavanja velikog jubileja – 120 godina od rođenja Siniše Paunovića, u Odeljenju za odrasle korisnike Gradske biblioteke “Vladislav Petković Dis“ postavljena je istoimena prigodna izložba.

Postavku čine selektivna bibliografija, fotografije i lični predmeti ovog poznatog Čačanina, novinara, publiciste, prevodioca i pisca, a njen autor je bibliotekar Nikola Peulić.

Spomen-sobu sa Legatom Siniše Paunovića čačanska Biblioteka je otvorila 2002. godine, u okviru Disovih svečanosti. Njegova porodica poklonila je ustanovi i gradu Čačku deo Paunovićeve biblioteke, koju čini oko 1.500 knjiga i njegova bogata zaostavština: rukopisi, prepiske, zbirka fotografija, kao i rukopisi raznih autora, radni sto, pisaće mašine, slike i crteži koji se čuvaju u Zavičajnom odeljenju.

Deo ove bogate zaostavštine prikazan je na izložbi, te će posetioci, između ostalog, moći da vide bubanj i predmete iz Afrike, fotografije sa poznatim savremenicima i sa egzotičnih putovanja, pisaću mašinu, studentsku knjižicu, beležnicu u kojoj su upisani brojevi telefona do kojih se u to vreme teško dolazilo, penkalo, ručni sat, publikacije i još mnogo svedočanstava koja oslikavaju duh vremena u kome je on živeo i plodotvorno radio.

Siniša Paunović je rođen u Čačku 25. avgusta 1903. u godini kada su se u Srbiji smenjivale dve dinastije – Obrenovići i Karađorđevići. Rano detinjstvo je proveo u rodnom mestu, u kući svoje bake po majci u kojoj se i rodio, u staroj turskoj čardakliji sa velikim doksatom. Osnovnu školu i Gimnaziju je završio u Čačku. Studirao je građevinsku tehniku u Beogradu, a zatim se zaposlio kao novinar u “Politici“ i završio Filozofski fakultet.

Paunović počinje da sarađuje u raznim listovima u Beogradu i unutrašnjosti početkom dvadesetih godina prošlog veka. U svojstvu novinara-emigranta boravio je u: Sovjetskom Savezu, Turskoj, Siriji, Palestini, Egiptu, Libiji, Južnoafričkoj uniji. Posle Drugog svetskog rata vratio se u „Politiku”. Bio je prvi urednik – šef kadrova i urednik “Beogradske hronike“. Pored novinarstva bavio se i književnim radom, prevodilaštvom i sakupljanjem umetničkih dela.

Svi zainteresovani izložbu “120 godina od rođenja Siniše Paunovića“ mogu pogledati do 22. septembra.

Izvor: Morava info, Gradska biblioteka Čačak

Prethodni članakUskoro nova pravila u saobraćaju: U slučaju 18 prekršaja moći će da bude oduzeto vozilo
Sledeći članakUjedinjenje na opozicionoj sceni: DS, SRCE, Zajedno i Rumunska stranka potpisali deklaraciju o zajedničkom delovanju

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here