U Institutu za voćarstvo u Čačku ocenjivano 76 vrhunskih rakija: Proglašeno deset najboljih šljivovica u Srbiji

0
2664

ČAČAK – U Institutu za voćarstvo u Čačku održana je Smotra najboljih srpskih šljivovica, koju trinaesti put, u saradnji sa gradom Čačkom, organizuje ova vodeća srpska institucija za stvaranje novih sorti šljive i izučavanje kvaliteta našeg nacionalnog jakog alkoholnog pića. Među proizvođačima šljivovice u Srbiji upravo se ova manifestacija smatra svojevrsnom “ligom šampiona“ po pitanju kvaliteta srpskih šljiva prepečenica.

Prema propozicijama, pravo na učešće imaju samo one rakije koje su se u prethodnoj godini dokazale svojim vrhunskim kvalitetom na brojnim regionalnim manifestacijama širom Srbije i bile odlikovane velikim zlatnim medaljama za kvalitet.

Među šljivovim prepečenicama čiji je kvalitet ocenjivan u 2023. širom Srbije – u Gornjoj Trepči, Osečini, Užicu, Blacu, Topoli, Baljevcu, Aranđelovcu, Sočanici, Rači, Gračacu, Pranjanima, Kragujevcu, Apatinu, Gornjoj Trnavi, Ljutovu, Vojvodi Stepi, i na Avali, za završnu Smotru u Čačku plasiralo se 76 uzoraka.

Na skali koja ima maksimalno 20 poena (ocenjuje se pet parametara kvaliteta – boja, bistrina, tipičnost, miris i ukus) sve rakije sa ocenom većom od 18,50 mogu poneti veliku zlatnu medalju i smatraju se proizvodima izuzetnog kvaliteta koji zaslužuju da se nađu na ovoj završnoj manifestaciji, prenosi “Politika“.

Ekspertska komisija za senzorno ocenjivanje šljivovica sastavljena je od najeminentnijih naučnika i privrednika u oblasti proizvodnje i ispitivanja kvaliteta rakija. Ta komisija utvrdila je da je, u prethodnoj godini, najbolja šljivovica u Srbiji ona koju je proizveo i 15 godina negovao Dragić Gajović iz Guberevca (ocena 19,24). Za njom slede rakije unuke i bake – Jovane Bojović iz Čačka i Gordane Minić iz Trepče, koje su osvojile 2. i 3. mesto (ocene 19,11 i 19,09).

Među prvih deset su se našle i rakija Podruma “Želja“ iz Nanomira (ocena 19,03), kao i rakije Nikole Tasića i njegovog oca Stojana Tasića, proizvođača rakije iz Aranđelovca (ocene 19,01 i 18,99). “Minićeva kuća rakije“ iz Trepče i Ilija Rudić iz Borče dele 7. i 8. mesto (ocena 18,94), a Batica Stefanović iz Vlasotinca se nalazi na 9. Takođe, još jedna šljivovica Ilije Rudića nalazi se među prvih deset (ocena 18,91).

Prema rečima višeg naučnog saradnika Instituta za voćarstvo dr Branka Popovića, jednog od utemeljivača ove manifestacije, sa ovom smotrom, koja ima za cilj promociju vrhunskih kvaliteta našeg nacionalnog pića i njenih proizvođača, zaokružena je i čitava priča koja povezuje šljivarski region Čačka i celu šljivarsku Srbiju.

  • Pored 18 sorti šljive koje su stvorene u čačanskom institutu, među kojima su mnoge koje se danas široko koriste u našoj zemlji, ali i u svetu, kao sirovina za proizvodnju vrhunskih šljivovica, ova naučna kuća neprekidno radi i na očuvanju starih sorti ovog voća na kojima je i baziran prepoznatljiv kvalitet nacionalnog jakog alkoholnog pića – ističe Popović i dodaje da je iz Gornje Trepče, još pre 27 godina, pokrenuta prva regionalna manifestacija ocenjivanja kvaliteta sa kojom je započela renesansa šljivovice u Srbiji.

Napominje da je i iz Čačka potekla inicijativa koja je urodila upisom naše šljivovice na Listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva organizacije Unesko. Ova smotra ima i veliki uticaj na bolje pozicioniranje proizvođača i komercijalizaciju šljivovice na tržištu.

Popović takođe podseća i da je boca šljivove rakije stare 30 godina, koja je bila prošlogodišnji pobednik na ovoj manifestaciji, prodata na internet aukciji za 15.000 evra – što je cena koju na sličnim aukcijskim prodajama dostižu veoma stari i izuzetno kvalitetni francuski konjaci i škotski viskiji.

Izvor: Politika

Prethodni članakPlanska isključenja struje za četvrtak, 20. jun
Sledeći članakMoto vikend u Čačku uz brojne rok koncerte

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here