U Požegi počelo prvo izdanje “Interakcija: kratkog dokumentarnof filma“

0
138

POŽEGA – U punoj sali Bioskopa SKC Požega, u sredu je otvoreno prvo izdanje “Interakcija: festivala kratkog dokumentarnog filma (I: FKDF)“ u organizaciji NFC Filmarta iz Požege.

Festival će trajati do 24. avgusta i predstaviće požeškoj publici 23 vrhunska kratka dokumentarna filma u okviru takmičarskog i dva prateća programa – “U fokusu: Poljska“ i “Interscreen“.

Pokretanjem Festivala Interakcija želimo da autorima koji se bave kratkim dokumentarcima omogućimo da uspostave komunikaciju sa publikom, da pokažemo svu snagu kratke forme, koja svojom eksperimentalnošću i inovativnošću značajno doprinosi pomeranju granica dokumentarnog filma. Nijedan filmski festival ne čine samo filmovi, koji su na programu već i njegova publika. Mi smo sigurni da ćete vi naša publika iz Požege, Čačka, Užica i okolnih mesta, znati da prepoznate kvalitet – rekao je na otvaranju Dejan Petrović, umetnički direktor i selektor Interakcija festivala.

Nakon oficijelnog dela, publici je predstavljen specijalno priređen program u saradnji sa Krakovskom filmskom fondacijom (Krakow Film Foundation) “U fokusu – Poljska“. Poljski dokumentarni film, koji ima dugu tradiciju, predstavljen je kroz izbor od tri kratka dokumentarna filma: prošlogodišnji pobednik Krakovskog filmskog festivala “Malo parče raja“ (r. Andrzej Cichocki / Poljska), zatim “Jaki“ (r. Marcin Polar / Poljska) i “U krug“ (r. Monika Kotecka, Karolina Poryzała / Poljska), dokumentarci koji su, između ostalog prikazani i na čuvenom Sandens filmskom festivalu.

Narednih pet večeri publika će imati priliku da uživa u filmovima u okviru dva programa – takmičarskog i “Interscreen“ programa, a na Svečanom zatvaranju, 23. avgusta, će biti proglašeni pobednici Festivala i dodeljene nagrade, a takođe i prikazani filmovi snimljeni tokom ovogodišnjeg Kampa Interakcija. Dan kasnije isti program imaće priliku da pogleda i beogradska publika u Dvorani Kulturnog centra Beograda (24. avgust).

“Interakcija: festival kratkog dokumentarnog filma“ nastoji da postane mesto susreta publike, autora i učesnika ostalih programa Interakcije, mesto prikazivanja kratkih kreativnih dokumentaraca i dugih razgovora o njima. U okviru takmičarskog programa Festivala biće prikazano 15 jedinstvenih, kratkih dokumentaraca čiji su autori izabrani i pozvani da svoje filmove prikažu publici prvog izdanja Interakcija Festivala. Stilski i tematski potpuno različiti ovi dokumentarci su u protekle tri godine zapaženi od strane publike i žirija na najznačajnijim festivalima širom sveta.

Od izabranih filmova za takmičarski program, tročlani međunarodni žiri će izabrati dobitnika Nagrade za najbolji film Festivala, a na osnovu glasova publike biće dodeljena i Nagrada publike. Nagrada za najbolji film se dodeljuje reditelju filma, a obezbeđuje je Sirogojno Company, dok je statua autorsko rešenje vajara Marka Crnobrnje.

NFC Filmart organizuje program Interakcija 2022 uz podršku švajcarske vlade, u okviru projekta Kultura za demokratiju koji sporovodi Hartefakt fond, te Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Filmskog centra Srbije, Grada Čačka, Cinnamon Films, Opštine Požega i drugih partnera i sponzora.

Izvor: Morava info

Prethodni članakTviter suspendovao naloge 12 poslanika, među njima i Čačanin
Sledeći članakDanas i do 40 stepeni Celzijusa, od sutra veliki preokret

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here