U pripremi izmeštanje dela dalekovoda na trasi Moravskog koridora od Mrčajevaca do Preljine

3
1385

ČAČAK – Nosilac projekta Koridori Srbije i Elektromreža Srbije podneli su zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu za projekat izmeštanja pojedinačnih elektroprenosnih stubova dalekovoda Mrčajevci – Preljina u okviru Moravskog koridora.

Kako se navodi u zahtevu projekat izgradnje infrastrukturnog koridora auto-puta E761, deonica Pojate–Kruševac–Adrani–Preljina (Čačak), sa regulacijom reka i izgradnjom telekomunikacione infrastrukture duž koridora auto-puta tzv, prenosi eKapija. Moravski koridor je projekat od značaja za Republiku Srbiju.

Područje koje je predviđeno za rekonstrukciju dalekovoda ne predstavlja naseljeno područje i već je uspostavljen zaštitni pojas postojećeg dalekovoda, a takođe izgradnjom autoputa E761 uspostavlja se zaštitni pojas autoputa kojim će biti onemogućeno buduće naseljavanje stanovništva u području ukrštajnog raspona sa dalekovodom, koji je predmet rekonstrukcije, pojašnjeno je u zahtevu.

Jedini uticaj dalekovoda u toku rada na životnu sredinu je usled elektromagnetnog polja.

Rekonstrukcijom dalekovoda biće trajno zauzeto samo zemljište na stubnim mestima. Kako će se primeniti isti tipovi čelično-rešetkastih stubova kao postojeći, radi se o neznatnim promenama i malim površinama koje zauzimaju temelji stubova, dodaje se.

Javni uvid i primedbe na zahtev se mogu izvršiti u roku od 10 dana.

Rekonstrukcijom dalekovoda 110 kV TS Čačak 3 – TS Gornji Milanovac koja obuhvata izmeštanje pojedinačnih elektroprenosnih stubova br. 15 i 16 po postojećoj trasi dalekovoda, stvoriće se uslovi za nastavak izgradnje autoputa E761 Pojate – Preljina u zaštitnom pojasu dalekovoda i uspostaviće se novo stanje prilagođeno novim uslovima u datom području – zaključuje se u zahtevu.

Izvor: eKapija

Prethodni članakDanas kratak predah od letnje vreline, ali i dalje veoma toplo
Sledeći članakU bolnicu primljen pacijent oboleo od kovida, 50 novih slučajeva korona zaraze u Moravičkom okrugu

3 KOMENTARA

  1. To oko pozara ima raznih uticaja, najvecim delom je ljudski faktor koji nesavesno i u ovim extremno visokim temperaturama pale svoje strnjake i kojekakvo smece a potrebno je takodje i odrzavati svoja imanja od visokog rastinja i obilaziti te stare kuce a ne posle kad se ovako nesto dogodi kukati i objavljivati po mrezama a ustvari jednom u tri godine a i vise dodju u tu kucu..

  2. Ko ce da odgovara zbog pozara pre neki dan u Mojsinju gde je zeni izgorila kuca zbog propusta napredne elektrodistribucije?!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here