U Puli predstavljeni kultura i istorija Čačka

0
410

ČAČAK – Na Festivalu srpske kulture u Istri – Pula, Rovin, Fažana, Labin, Poreč, koji traje od 11. do 19. aprila, predstavljene su neke od istaknutih stranica čačanske kulture i povesti.

U petak, 12. aprila, u Gradskoj palati u Puli, priređen je prijem za delegaciju grada Čačka, a iste večeri, u prostoru Srpskog kulturno – umetničkog centra u tom lučkom gradu, prikazani su izdvojeni delovi monografije „Manastiri Ovčarsko – kablarske klisure”, autora Delfine Rajić i dr Miloša Timotijevića.

Zatim je, od 21 sat, u hotelu „Pula” održan program „Od Čačka sa srcem”, kojeg su sastavili KUD „Milisav Petrović” iz Parmenca kod Čačka i muzička grupa „Harizma plus bend”.

Oba umetnička ansambla održala su zajednički koncert u obližnjoj Fažani, u subotu 13. aprila, dok je te večeri u zgradi Pulskog kazališta Gradsko pozorište iz Čačka izvelo predstavu „Triptih o radnicima”. U petak, 14. aprila, grupa „Strah od Džeki Čena” održala je od 22 sata koncert u „Rok kafeu” u Puli.

Inače, na svečanom otvaranju Festivala naše dijaspore u Istri, u četvrtak 11. aprila, postavljena je izložba čačanske Foto grupe „Format”, pod krovom SKUC – a.

Ovaj događaj po tradiciji priređuju Srpski kulturni centar u Istri, Klub Srba Istarske županije, Koordinacija Srba u Istri i Parohija pulsko – perojska, pokrovitelji su Istarska županija i grad Pula a safinansijeri srpska ministarstva spoljnih poslova i kulture, i Pokrajinski sekretarijat za kulturno i javno informisanje Vojvodine.

– Ovo sam doživela kao događaj od izuzetnog značaja za naše saplemenike u Istri i srce mi je bilo puno što smo se sreli. Istovremeno, imam reči poštovanja za ljude iz Pule, funkcionere i obične, koji su nas dočekali kako priliči – kaže za agenciju RINA Delfina Rajić, direktor Narodnog Muzeja u Čačku.

Tokom boravka u Istri delegacija iz Čačka, koju je predvodio gradski većnik Dušan Radojević, posetila je i Hram Srpske pravoslavne Crkve posvećen Svetom Srpiridonu Peroju, što je najstarije srpsko naselje u Istri, kao i čuvenu pulsku Arenu.

Čačansku delegaciju su u Puli primili zamenik gradonačelnika Robert Cvekl i načelnica za kulturu Jasmina Nina Kamber.

Na Festivalu, inače, učestvuju brojni kulturni poslenici i umetnici iz raznih delova Srbije.

Izvor: RINA

Prethodni članakPetlići “Slobode“ u Italiji na najstarijem evropskom turniru za mlađe selekcije
Sledeći članakPlate vaspitača i zaposlenih u osnovnim školama biće jednake od maja

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here