U Skupštinu Srbije stigla inicijativa za zabranu upotrebe roštilja na ćumur

1
944

Zbog sve češće pojave tumora debelog creva, Skupštinskom odboru za zdravlje i porodicu stigla je predstavka da se zakonom zabrani upotreba roštilja na ugalj u registrovanim ugostiteljskim objektima, piše Danas. Predlog da se koristi električni ili roštilj na gas uputio je dr Ivan Nikolić iz Beograda.

Od ove bolesti godišnje oboli oko 4.500 a umre oko 2.500 stanovnika. Sagorevanje uglja dokazano oslobađa kancerogene agense, što ima i naučno uporište, pišu Novosti. Ministarstvo zdravlja pokrenulo je nacionalni skrining ranog otkrivanja tumora debelog creva.

Poslanik Milan Krivokapić, koji je izvestio članove Odbora za zdravlje i porodicu o predstavkama građana, kaže da je Nikolić naveo da u nastanku karcinoma debelog creva veliku ulogu imaju heterociklični amini i policiklični aromatični ugljeni hidrati koji se stvaraju isključivo prilikom korišćenja roštilja na ugalj.

Odboru je pristigla i anonimna predstavka zaposlenih u Institutu za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici gde apeluju da se uvede prinudna uprava u toj zdravstvenoj ustanovi i da se sprovede hitna vanredna spoljna kontrola rada Instituta.

Izvor: Nova ekonomija

Prethodni članakIzložba radova učenika Umetničke škole
Sledeći članakIzmena u redu vožnje na pojedinim linijama čačanskog “Autoprevoza“

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here