U Srbiji značajan procenat stanovništva zaražen polno prenosivim bolestima (13)

  0
  462

  Polno prenosive bolesti se kao što im samo ime kaže prenose polnim putem, mada se to može uzeti samo kao uslovno tačno, jer se neke od njih mogu prenositi i drugim putevima. Primarni put prenošenja je polni odnos ili snošaj (vaginalni i analni seks), a neretko može biti i oralni seks.

  U Srbiji se ne zna tačan broj zaraženih polnim bolestima. Procenjuje se da je u Srbiji oko 1,5 miliona ljudi zaraženo polnim bolestima ili nešto oko 20% od ukupnog broja stanovnika. Najveći broj registrovanih zaraženih je u uzrasnoj skupini mladih do 26. godina starosti. U Srbiji su hlamidija i kondilomi (genitalne bradavice) najčešći uzročnici i polno prenosive bolesti.

  Polno prenosiva obolenja su kod muškaraca vrlo rasprostranjena. Iako muškarci mogu biti bez simptoma infekcije, simptomi polnih infekcija kod muškaraca se ipak jako često javljaju, pa se tada i registruju oboleli muškarci.

  Seksualno prenosive infekcije kod muškaraca su u narodu poznatije kao muške polne bolesti, ali ih uzrokuju isti mikroorganizmi kao i kod žena, što će reći da su u pitanju ista obolenja, samo su različiti simptomi kod muškaraca i žena.

  Polno prenosiva obolenja kod žena su dosta česta, skoro isto kao i kod muškaraca, s tom razlikom da su žene često bez simptoma kod drugih polnih infekcija u odnosu na muškarce, odnosno kod različitih polnih zaraza se žene pojavljuju kao asimptomatski prenosioci u odnosu na muškarce.

  Ženske polne bolesti su termin u narodu koji označava polno prenosiva obolenja kod žena.

  Simptomi polnih infekcija mogu biti međusobno slični, ali i vrlo različiti, u zavisnosti od toga o kojoj se polnoj infekciji radi. Situaciju dodatno komplikuju polno prenosive zaraze koje protiču bez simptoma. Orijentacioni spisak simptoma polnih obolenja bi bio:

  – osećaj pečenja prilikom mokrenja,
  – bol u donjem delu stomaka,
  – bol tokom seksualnog odnosa,
  – krvarenje tokom polnog odnosa,
  – plikovi ili žive rane na genitalijama,
  – pojačana sekrecija neprijatnog mirisa iz genitalija,
  – osip ili svrab u genitalnom predelu,
  – otok u predelu polnih organa.

  Ovim spiskom nisu iscrpljeni svi simptomi polnih infekcija, kao što ćete videti u nastavku teksta o simptomima pomenutih obolenja pojedinačno.

  Polno prenosive bolesti koje su uzrokovane virusima, kao što rekosmo na početku, su najveći problem, kako zbog slabih mogućnosti zaštite, tako i zbog slabosti ili nedostatka odgovarajuće terapije za njih.

  Prethodni članakPreminuo dugogodišnji trener KK Borac
  Sledeći članakDr Radojević: Zbog zagađenog vazduha sve veći broj osoba sa respiratornim problemima

  OSTAVITE ODGOVOR

  Please enter your comment!
  Please enter your name here