U subotu počinje 30. jubilarni Memorijal Nadežde Petrović

0
156

ČAČAK – Jubilarni 30. Memorijal Nadežde Petrović pod nazivom “Na jug, na jug! Idemo na jug!“ biće svečano otvoren 3. oktobra u 13 časova u Umetničkoj Galeriji “Nadežda Petrović“ u Čačku. Memorijal Nadežde Petrović je najstarija i jedna od najznačajnijih manifestacija iz oblasti savremene vizuelne umetnosti na prostoru Srbije, koja ove godine obeležava 60 godina postojanja.

Ovogodišnji selektor Memorijala je prof. dr Sarita Vujković, muzejska savetnica i direktorka Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, a celokupni vizuelni identitet je osmislio grafički dizajner Nemanja Mićević.

Memorijal je koncipiran sa željom da jedna od najznačajnijih bijenalnih manifestacija na prostoru bivše Jugoslavije postane mesto ponovnog susreta, spajanja i okupljanja, kao specifična interakcija savremene umetnosti i publike u kontekstu njegove jubilarne šezdesetogodišnjice. Koncept se bazira na broju od 30 umetnika/umetnica (28 umetnika/umetnica i 2 umetničke grupe) sa područja Bosne i Hercegovine, Bugarske, Severne Makedonije, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Prateći teorijski, umetnički i geografski kontekst u kome umetnici/umetnice deluju izložba je strukturisana na način da razmatra raznovrsne pozicije unutar sveta umetnosti, uključenosti i isključenosti unutar glavnih tokova, socijalizaciju i urbanizaciju, marginalne grupe i migracijska kretanja, akcentujući individualnosti pojedinih pozicija – navode organizatori Memorijala.

Memorijal će trajati do 10. novembra.

Izvor. Morava info

Prethodni članakBranković: Rekonstrukcijom atletske staze stvoreni uslovi za međunarodna takmičenja u Čačku
Sledeći članakZakazan početak suđenja Obradoviću za incident ispred Skupštine, lider Dveri “oduševljen“

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here