U Takovu niče rezidencijalni objekat za najvažnije državne zvanice

1
418
Foto: Vikipedija

GORNJI MILANOVAC – Vlada Srbije će s pet miliona evra finansirati ponovnu izgradnju dvorca Obrenovića u selu Takovu, koji je izgoreo 1917. godine, kazao je predsednik Opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević.

Idejno rešenje postoji, priprema se projekat, rekao je Kovačević uz ocenu da će izgradnja replike dvorca, „zbog ogromnog istorijskog i kulturnog nasleđa Obrenovića“, biti važna za razvoj turizma.

Navodno će ceo kompleks osim samog dvorca sadržati parkovske površine, veštačko jezero sa svim sadržajima koji bi mogli da privuku turiste. Ideja je da dvorac bude polurezidencijalnog karaktera, da se u njemu primaju zvanice od najvažnijeg državnog interesa, dok bi drugi deo dvorca bio otvoren za posetioce.

Tadašnji načelnik Rudničkog okruga Svetozar Šurdilović pokrenuo je inicijativu 1899. godine da se ovo zdanje podigne o trošku naroda nadajući se da će tako steći poseban ugled i privilegije kod kraljevskog para, naročito kod kraljice Drage koja je poreklom iz tog kraja. Naterani seljaci i neimari su se prihvatili posla, dovozio se kamen i pesak s Morave, kreč iz Dragačeva, građa sa Zlatibora…

Narod je teran i danju i noću. I majstori su na smenu radili sve dok se taj pusti dvorac nije završio. Strašne kletve su tada pale na kralja, njegovu porodicu i taj dvor, kao i na sve one koji su odobravali da se on zida – zapisao je u svom dnevniku tamošnji paroh Stanojlo Kovačević, a preneo je Blic.

Uz svu muku ovaj trospratni letnjikovac je podignut stotinak metara od čuvenog Takovskog grma. Prema narodnom predanju, tokom gradnje dvorca je udario grom i srušio Takovski grm, pod kojim je Miloš podigao Drugi srpski ustanak što je, kako se priča, bio loš znak za Obrenoviće.

Izgrađen narodnim „kulukom“ za nepune dve godine, dvorac u Takovu je predat na korišćenje poslednjim Obrenovićima na Malu Gospojinu 1901. godine. Tog dana je priređen svečani doček i predaja ključeva, pa se od ranog jutra okupila masa naroda i velikodostojnika, ali prošlo je dosta vremena dok topovi nisu počeli da gruvaju u čast kralja i kraljice.

U dvorcu je bio priređen ručak o kakvom je siroti narod dugo pričao i prepričavao. Predveče, sa prvim mrakom, a na iznenađenje mnogih, Draga i Aleksandar su sa svojom svitom krenuli za Beograd. Osećalo se razočaranje što kraljevski par nije želeo ni da prenoći svom novom velelepnom zdanju. Tako je odmah posle svečane predaje dvorca, on ostao prazan.

Trospratna građevina „švajcarske spoljašnjosti i šumadijske unutrašnjosti“, vrlo brzo je ostala sama i zapuštena te je počela da propada. Kralj i kraljica nikad više nisu posetili ovaj dvorac, a nije prošlo mnogo do 29. maja 1903. godine kada su ubijeni.

Ubrzo je celokupno pokućstvo, za koje se procenjuje da je sadržalo oko 2.500 vrednih predmeta, razgrabljeno, prodavano i preprodavano pa su se tako sva pokretna imovina kao i nakit namenjen kraljici Dragoj našli u vlasništvu mnogobrojnih ustanova i privatnih lica.

Zaboravljen i ogoljen, dvorac je 1917. tokom Velikog rata stradao u požaru i skoro potpuno nestao sa lica zemlje, da bi bio dokrajčen u Drugom svetskom ratu 1943. godine.

Danas se u Muzeju rudničko-takovskog kraja naleze neki eksponati za koje se pouzdano zna da su bili sastavni deo inventara Takovskog dvorca.

Izvor: Blic, Beta

Prethodni članakDr Radojević: Zbog zagađenog vazduha sve veći broj osoba sa respiratornim problemima
Sledeći članakKrajem januara biće raspisan prvi konkurs za zapošljavanje prosvetnih radnika

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here