U toku podela kesa za primarnu selekciju otpada

0
574

ČAČAK – JKP “Komunalac“ obaveštava građane da počela periodična podela plastičnih kesa za primarnu selekciju otpada.

Primarna selekcija, odnosno odvajanje otpada na “suvi“ i “mokri“ na mestu njegovog nastanka, odnosno u domaćinstvima, prvi je korak u procesu zaštite životne sredine.

Veći procenat izdvojenog otpada na mestu nastanka omogućava povećanje količina selektovanog otpada namenjenog daljoj upotrebi.

Važno je napomenuti i periode razgradnje pojedinih vrsta otpada, koji se mogu koristiti kao sirovine. Novinski papir se razgrađuje i do 12 meseci, aluminijumske konzerve od 10-500 godina, plastične kese od jednog do čak deset vekova, a staklene flaše i do 100.000.000 godina – podsećaju iz “Komunalca“.

Zelene kese za primarnu selekciju deliće se u stambenim zgradama, u pakovanju od po 10 komada, a predveđene za dva meseca korišćenja.

Postavili smo odgovarajuća obaveštenja u ulazima zgrada, na oglasnim tablama, a naše kolege, angažovane na javnim radovima, kao i osobe sa invaliditetom ove pakete kesa ostavljaju u svakom ulazu ispred vrata stanova, izbegavajući neposredni kontakt sa stanarima, što je u skladu sa preporukama nadležnih organa vezanih za ponašanje u toku pandemije – ističu u JKP “Komunalac“

Podela kesa za primarnu selekciju se vrši svaka dva meseca.

Izvor: Morava info

Prethodni članakJoš petoro Čačana zaraženo koronavirusom, na infektivnom 16 pacijenata
Sledeći članakU poslednja 24 sata 137 novozaraženih, raste broj pacijenata na respiratorima

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here