Učenice dve čačanske srednje škole učesnice IT projekta na FTN

0
322

ČAČAK – U okviru programa “Meet and Code“, maturantkinje Ekonomske i Prehrambeno-ugostiteljske škole učestvovale su na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku u realizaciji događaja na temu „Programski jezik kao vid komunikacije“, organizovanom povodom Evropske nedelje kodiranja. Cilj programa je popularizacija programiranja i digitalne pismenosti, odnosno podsticanje kreativnosti i saradnji sa okruženjem posredstvom programiranja i drugih tehnoloških aktivnosti.

Događaj namenjen maturantkinjama iz dve čačanske srednje škole bio je da se pokaže koje su koristi i mogućnosti savremenih komunikacionih tehnologija i na koji način informacione tehnologije utiču na svakodnevni život. Dr Vesna Ružičić je govorila o primeni IT-a u ekonomiji, dr Neda Nikolić se osvrnula na koristi IT-a u menadžerskim poslovima, a student demonstrator Stefan Šošić objasnio je ideju kako posredstvom društvenih mreža mladi mogu da zarađuju i tako spoje lično interesovanje uz finansijsku dobit.

Studentkinje FTN, koordinator događaja Milica Đoković i predsednica Studentskog parlamenta FTN Milica Vlašković, skrenule su pažnju na prednosti programiranja i poznavanja digitalnih veština.

Učenje programiranja i digitalna pismenost nam pomaže da shvatimo svet oko nas koji se brzo menja, da bolje razvijemo svoje veštine i sposobnosti, da istražujemo i da stvaramo kroz nove ideje. Jedna od ideja je kako napraviti svoju firmu posredstvom društvenih mreža i tako spojiti lično interesovanje i ostvariti finansijsku dobit. U odnosu na broj mladića u IT sektoru kao studentkinje FTN želele smo na sopstvenom primeru da pokažemo izazove i zadovoljstvo učenja u oblasti tehničkih nauka – rekla je Milica Đoković.

Organizovanjem ovog događaja mi smo deo Evrope i sveta, jer se slični događaji organizuju u 75 država. Ovoga puta događaj smo priredili za učenice Prehrambeno ugostiteljske i Ekonomske škole sa ciljem da se u IT svet uključi što više devojaka, bez obzira šta će im u budućnosti biti zanimanje i poziv jer svaki posao će biti lakši uz poznavanje digitalnih veština – rekla je Milica Vlašković, predsednica Studentskog parlamenta na FTN.

Pokrovitelji događaja na temu „Programski jezik kao vid komunikacije“ su “Techsoup – Balkans“, uz posredstvo Agencije „Mašta“ iz Sarajeva. Organizator ovogodišnjeg “Meet and Code“ događaja na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku je Centar za podsticanje dijaloga i tolerancije.

Srbija svake godine učestvuje u ovoj inicijativi i visoko je rangirana na listi zemalja učesnica prema broju i kvalitetu organizovanih događaja koji promovišu programiranje i računarski način razmišljanja. Prošle godine u Evropskoj nedelji kodiranja učestvovalo je 2,7 miliona ljudi širom sveta, što je rekord od početka ove akcije, a Srbija je prema broju održanih događaja u odnosu na broj stanovnika zauzima 15. mesto.

Evropska nedelja kodiranja, koja se ove godine obeležava od 5. do 20. oktobra, pokrenuta je 2013. na inicijativu mladih savetnika Digitalne agende EU.

Izvor: FTN

Prethodni članakČačani bez milosti, Dinamik demoliran na Dorćolu
Sledeći članakDobitnica nagrade “Sonja Savić“ gošća filmskog i video programa Galerije “Nadežda Petrović“

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here