Učenici četvrtih razreda sledeće godine polažu test pismenosti

0
735

Učenici četvrtih razreda osnovnih škola, uzrasta 10 godina, po prvi put će, u martu sledeće godine, učestvovati u međunarodnom istraživanju čitalačke pismenosti i razumevanju teksta – PIRLS, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete.

PIRLS je međunarodna studija koja meri i upoređuje trendove razvoja čitalačke pismenosti učenika četvrtih razreda i pruža zemljama učesnicama u istraživanju jedinstvenu priliku da prikupe međunarodno uporedive podatke o čitalačkim kompetencijama učenika u tom uzrastu.

Takođe, ovim testiranjem, države učesnice prikupljaju podatke o nivou podsticanja čitanja u školi i kod kuće, kao i relevantne informacije o kvalitetu nastave u školama.

Ministar prosvete Mladen Šarčević je naglasio da se vrednost PIRLS 2021 istraživanja ne ogleda samo u poređenju postignuća učenika iz različitih zemalja i utvrđivanju našeg ranga na listi svetskih obrazovnih sistema, već i u mogućnosti da utvrdimo karakteristike našeg obrazovnog sistema.

Prema njegovim rečima, čitalačka pismenost je osnova svih drugih pismenosti – matematičke, prirodno-naučne, finansijske.

Nacionalni kooordinator istraživanja i direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Branislav Ranđelović naveo je da se PIRLS sprovodi u petogodišnjim ciklusima, a prvi ciklus je realizovan 2001. godine.

Prema njegovim rečima, u okviru priprema za glavno testiranje tokom ovog meseca planirano je da se održi probno testiranje, ali samo u školama koje su izabrane primenom posebne tehnologije.

Izvor: FoNet

Prethodni članakDanas i sutra prolećno vreme, a onda drastično zahlađenje
Sledeći članakProjekat grada Čačka “Separacija nije sekiracija“ finansijski podržan iz republičkog budžeta

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here