Učešće za stan smanjeno na 10 odsto od ukupnog iznosa kredita

0
456

Narodna banka Srbije usvojila je dopune Odluke o merama za očuvanje i jačanje stabilnosti finansijskog sistema, čime su stvorene pretpostavke za manje učešće za stambene kredite kupcima prvog stana.

Prema novom propisu, koji je usvojen na sednici Izvršnog odbora 11. juna, banke sad mogu klijentima koji prvi put kupuju stan da smanje traženo učešće za odobrenje kredita na 10 procenata od ukupnog iznosa kredita, umesto dosadašnjeg pravila o učešću od 20 procenata.

Relaksacijom propisanog limita, Narodna banka Srbije nastoji da sa stanovišta svojih nadležnosti olakša građanima koji rešavaju svoje stambeno pitanje kupovinom prve stambene nepokretnosti na kredit – izjavila je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Prema novom propisu, banka može za kupovinu prve stambene nepokretnosti da odobri stambeni kredit koji je obezbeđen hipotekom na nepokretnosti pod uslovom da iznos tog kredita nije veći od 90 odsto vrednosti te nepokretnosti (izuzetak u odnosu na opšte pravilo kada je ovaj limit 80 procenata), navodi se u saopštenju NBS.

Ova izmena zapravo znači da obavezno učešće može biti smanjeno na 10 odsto od zahtevanog iznosa kredita.

Bez obzira na to što banke i dalje u skladu sa sopstvenim procenama mogu prilikom odobravanja stambenog kredita zahtevati i veće učešće, očekivanje od novog propisa je stimulisanje konkurencije na tržištu stambenih kredita i olakšan pristup građana kreditima za kupovinu prvog stana, napominje se u saopštenju NBS.

Izvor: Tanjug

Prethodni članakFaktor plus: Šest lista prelazi cenzus, izlaznost ispod 50 odsto
Sledeći članakTehnički fakultet u Čačku dobija dodatnih 3.000 kvadrata

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here