Unija sindikata prosvetnih radnika: Odložiti početak školske godine za najmanje dve nedelje

8
764

Glavni odbor Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije saglasio se da od prosvetnih vlasti treba zahtevati odlaganje početka nove školske godine za najmanje dve nedelje.

Kako je danas saopštio taj sindikat, razlozi za odlaganje početka školske godine su što lokalne samouprave nemaju novca da nabave maske i dezinfekciona sredstva, pa je potrebno vreme da se škole spreme za prijem učenika i nastavnika, kao i da sistem nije našao način da zaštiti koleginice i kolege iz zdravstveno rizičnih grupa.

Škole još nisu dobile redukovane nastavne planove i programe, nejasne su procedure nakon mogućeg zaražavanja dece i nastavnika, a nema ni dovoljno izvršilaca za predložene modele nastave – navedeno je u saopštenju.

Glavni odbor Unije sindikata smatra da je mudrije učiniti dodatne napore da se makar neki od navedenih problema reše, jer nas, kako su naveli „u suprotnom čeka početak školske godine kojoj će ubrzo biti i kraj“.

U haotičnoj situaciji koju diktira, kako korona, tako i Ministarstvo prosvete, bez jasnih uputstava, sa manjkom prostora, velikim brojem učenika u odeljenju i velikim brojem inficiranih u Srbiji, skoro je nemoguće 1. septembra obezbediti zdravstveno bezbedan školski ambijent – saopštila je Unija sindikata.

Izvor: FoNet

Prethodni članakČovek koji će srušiti Vučića
Sledeći članakPljušte kazne zbog stvaranja divljih deponija (FOTO)

8 KOMENTARA

  1. Odlicno pljuvaci! Srbi uvek pljunu na prosvetu, kulturu. Seseljizam u Srbiji je prisutan 30 godina- pljuni na pisca, akademika, umetnika…to smo mi. I zato smo tu gde jesmo. Prvo, g-djo Gordana, otkud vas nije sramota da toliko lazete da od marta prosvetni radnici leze i ne rade nista. Skoro cu u penziju i nikad vise nisam radio nego od marta do jula meseca. Stotine i stotine casova pripremio , napisao i postavio na online platforme. Desetine testova pripremio, ocenio, na hiljade decijih testova pregledao. Sram vas bilo. Nisam sreo kolegu koji mi to isto nije opisao. Sram vas bilo. A sto pominjete druga zanimanja, jeste li slucajno procitali da u apoteku ulazi jedno, prodavnicu jedno, kod lekara jedno i svuda po jedno , dvoje. Znate li koliko ulazi ucenika? Sram vas bilo! Sa kojim pravom vredjate i pljujete. Sto niste pljunuli na bulumentu koja po javnim preduzecima prima pet do deset puta vece od bednih plata nastavnika a na posao idu desetvputa godisnje. Ne smete jel’? Naredili kriminalci : pljuj nastavnike, mi nemamo vremena, moramo da pljackamo jos ovo malo. Sram vas bilo!

  2. Od svih koji platu primaju iz budžeta, ubedljivo je najlošiji kadar u prosveti, čast izuzecima. Prosveta je vrlo osetljiva kategorija da bi se primao kadar isključivo preko veze, rodbinski i partijski. Najgori đaci koji stekoše diplome rade u prosveti i strašno je ko nam sve uči decu.

  3. rizicne grupe zameniti sa mladjim kadrom spremnim da rade,tako da svi budu zadovoljni,i roditelji i djaci,rizicni da zastite svoje zdravlje,mladi da rade i sticu iskustvo.Odlaganje ne donosi nista,pozurite i nabavite to sto vam nedostaje

  4. Sram vas bilo! Najveći ste neradnici! Malo je 9 meseci odmora? Znam ja da bi vama odgovaralo ovako u nedogled. Plata leže u punom iznosu a vi ispijate piće u kafiću. Kako to samo vama treba da garantuje punu bezbednost? A vaspitacice, trgovci, apotekari, lekari, radnici u privatnom sektoru… jel vaše zdravlje važnije i vrednije? Ako su roditelji spremni da šalju svoju decu u školu svesni rizika koje to nosi, jasno je da to sto vi na svaki način pokušavate da ne radite je samo iz svog najsebicnijeg ličnih interesa i da nema veze sa zdravljem dece, jer vas to uglavnom neinteresuje kao i njihovo znanje i obrazovanje!? (P.S. Čast izuzecima kojih ima u svakoj školi, koji bi radili, bez obzira na koronu, visinu plate, uslove…još uvek postoje prosvetni radnici koji tu važnu profesiju obavljaju sa ljubavlju i odgovornošću, ali su na žalost oni u velikoj manjini)

  5. OPET PROSVETARI. BRANŠA KOJA NAJMANJE RADI U OVOJ DRŽAVI PLUS ŠTO SU IM I REZULTATI NAJSLABIJI. ZNANJE DECE NIKAD GORE. IZGLEDA DA IH UČE LOŠI. 100% SE SLAŽEM SA KOMENTAROM GĐ- E GORDANE.

  6. Stalno nešto vama fali,samo tražite razlog da neradite! Šta mislite da na drugim poslovima nema rizika od zaraze,uostalom lepo vam tako neradite a primate platu!

  7. PROSVETARI, NE RADITE OD MARTA, PLATE STE PRIMALI U PUNIM IZNOSIMA, I OPET SE SAMO VI OSEĆATE UGROŽENIMA. KAKO VAS NIJE SRAMOTA, OSVRNITE SE OKO SEBE, RADE I LEKARI, APOTEKARI, PRODAVCI, VASPITAČICE, PORESKA UPRAVA, POLICIJA,….., ŠTA MISLITE DA SVI MI NISMO IZLOŽENI RIZIKU ZARAŽAVANJA. ŠTRAJKOVALI STE KAD GOD VAM SE ĆEFNE. DECA VIŠE NISU IŠLA U ŠKOLU NEGO ŠTO SU SEDELA U KLUPAMA. TAKO JE VEĆ 15 GODINA. PA BAR MALO IMAJTE STIDA!!!!!!!!!!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here