Urinarne infekcije – šta je važno znati?

0
314

Urinarna infekcija je infekcija koja zahvata organe koji čine urinarni sistem: bubrege, mokraćne kanale (uretere), bešiku i mokraćnu cev (uretru). Ove infekcije mogu biti akutne i hronične, nekomplikovane i komplikovane, sporadične i rekurentne. Urinarne infekcije su dominantno karakteristične za žensku populaciju. Kliničke studije kažu da gotovo 30% žena do 25. godine doživi makar jednu urinarnu infekciju, a gotovo polovina žena barem jednom u životu ima urinarnu infekciju. Neki od faktora koji doprinose razvoju infekcije su genetska predispozicija, seksualni odnosi, starija životna dob i menopauza.

Najčešći uzročnici urinarnih infekcija su bakterije koje čine floru crevnog trakta, takozvane enterobakterije. Od Gram negativnih bakterija su najčešće ešerihija koli, klebsijela, enterobakter, pseudomonas, proteus. Od Gram pozitivnih stafilokok i streptokok. Ešerihija koli je izazivač urinarne infekcije kod gotovo 80% pacijenata, a faktori virulencije, odnosno njen potencijal da napravi infekciju je čini primarnim patogenom. Zanimljivo je spomenuti neke od sojeva ove bakterije kao što je tip 131 (ST 131) koji se sve češće javlja u kliničkoj praksi a pokazuje multiplu rezistenciju na brojne antibiotike koje najčešće koristimo za lečenje infekcija urinarnog trakta.

Simptomi su različiti i brojni, od pečenja pri mokrenju i čestog nagona na mokrenje, bolova u maloj karlici i bolova u lumbalnoj regiji ako je bubreg inficiran. Tada se često javlja i da je urin zamućen ili sukrvičav ili se pak oseća različito od onoga što je uobičajeno.

Ako su infekcije nekomplikovane, odnosno ne postoji neki anatomski ili funkcionalni problem koji kompromituje drenažu urina, ove se infekcije leče relativno lako sa antibiotskom terapijom. Terapija koju dajemo je najčešće empirijska, odnosno zasnovana na iskustvu, ali je dobro uvek uraditi urinokulturu za eventualnu ciljanu terapiju. Infekcije se mogu ponavljati, takve infekcije nazivamo rekurentnim, i one predstavljaju veliki problem za jedan broj pacijentkinja. Gotovo jedna šestina pacijentkinja koje razviju urinarnu infekciju imaju ponovljene epizode infekcije. Takve se epizode akutno leče antibioticima, a kada se sanira akutna infekcija moguće su i brojne preventivne mere da se ne bi infekcija ponavljala. Pod preventivnim merama se podrazumeva i profilaksa ili terapija koja ima za cilj da predupredi ili odgodi pojavu nove infekcije. U kliničkoj praksi se za tu potrebu često koriste biljni preparati koji daju veoma dobre rezultate.

Postoje brojni saveti u cilju izbegavanja nastanka i razvoja ponovne infekcije. Povećan unos tečnosti, mokrenje nakon seksualnog odnosa, da se ne odlaže mokrenje, način brisanja nakon mokrenja od napred ka pozadi, dobru higijenu, nošenje pamučnog donjeg veša, čisti peškiri koji se koriste nakon kupanja. Ti saveti su naročito dobri u letnjem godišnjem dobu kada su vrućine i vlaga koji naročito doprinose razvoju urinarne infekcije.

U PARK POLIKLINICI U Čačku možete obaviti pregled UROLOGA ass. dr Veljka Šantrića iz KLINIKE ZA UROLOGIJU KLINIČKOG CENTRA U BEOGRADU.

Konsultativni i ultrazvučni pregledi mogu se zakazati pozivom na broj 032-512-0-513.

PR TEKST

Prethodni članakKnjiževno veče posvećeno stvaralaštvu Enesa Halilovića
Sledeći članakKoliko će biti niže rate nakon odluke da se ograniči kamata na stambene kredite?

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here