Usvojen predlog budžeta za 2020: Dom zdravlja u Ljubiću, Dom za stare, uređenje gradskog kupališta…

2
585

ČAČAK – Članovi Gradskog veća u Čačku usvojili su na današnjoj sednici budžet za 2020. godinu u iznosu od 4,76 milijardi dinara, a koji je prema najavama biti ambiciozan i razvojni.

O predlogu budžeta konačnu ocenu daće odbornici Skupštine grada na sednici koja je zakazana za kraj sledeće sedmice.

U predlogu budžeta za narednu godinu stoji da će, između ostalog za poljoprivredu biti izdvojeno 58.000.000 dinara, turizam 63.000.000, osnovno obrazovanje 287.500.000, srednje 87.748.000, predškolske ustanove 797.523.000 dinara…

Grada će za izgradnju brane “Svračkovo” za narednu godinu opredeliti 24.606.310 dinara.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović, izjavio je da se na predlogu bužeta radilo od jula, dodajući da su za narednu godinu planirana brojna ulaganja, ali i završetak započetih projekata.

Imaćemo dosta dobrih projekata kao i ove godine kao bismo mogli da povučemo što više sredstava od Vlade Srbije, ministarstava, drugih fondova i fondacija. Ono na čemu smo insistirali u narednoj godini jeste više od 800.000.000 dinara investira u predškolske ustanove, 195.000.000 u sport i omladinu, 640.000.000 u komunalne delatnosti, više od 300.000.000 dinara za kulturu, kao i 345.000.000 za socijalna davanja, što je najviše do sada – naglasio je Todorović.

Prema njegovim rečima, nastaviće se izgradnja privrendih zona u Preljini i Konjevićima.

Više od 30 projekata grad Čačak je ostvario što sa Vladom Srbije, što sa Evropskom unijom, Danskim savetom i drugim institucijama. Naš budžet je dobar, ali ne dovoljno za investiranje onoliko koliko mi želimo i koliko nam je potrebno. Projekte koje smo započeli ove godine, poput atletske staze, gradskog bedema, fiskulturnih sala u Donjoj Trepči i Bresnici nastavljamo naredne godine – naveo je Todorović.

Među brojnim investicijama su izgradnja Doma zdravlja u Ljubiću, Doma za stare, kao i nastavak gradnje ulice 10, odnosno budućeg bulevara vojvode Radomira Putnika. Buždetom je predviđeno 240.000.000 dinara za izvlašćivanje zemljišta na toj trasi.

Todorović podseća da će zgradu Halk banke pored gradske rupe koristiti Centar za socijalni rad, kao i da će u njoj biti smeštene pojedine gradske uprave.

Naredne godine očekuje nas uređenje gradske plaže. Čačani zaslužuju da imaju kompletno uređen deo pored Morave. Otkupljni su objekti i zemljište pored crkve Svete Marine u Atenici gde se gradi park. Očekujem da i hala Košarkaškog kluba Borac naredne godine pređe u vlasništvo grada, trenutno postoje tehnički problemi, odnosno nesuglasice sa podzakonskim aktima. Kada to uradimo idemo u projekat i građevinske radove. I dalje će se raditi na uređenju centra grada, gradske rupe, ali i ostalih delova – izjavio je Todorović.

Prema njegovim rečima, dosta novca je opredeljeno i za mesne zajednice, domove kultura na prigradskom i seoskom području.

Ističe da su otvaranje autoputa do Beograda i aerodrom “Morava“ dali pozitivne efekte, ali da očekuje još bolje kada se budu izgradili autoputevi do Pojata i Požege.

Očekuje da će naredne godine gradska kasa biti još punija kada u još većem kapacitetu počnu sa radom nemačke kompanije “Forverk“, “Eldizi“ i “Viland elektrik“, ali i domaće kompanije koje dobijaju podsticajna sredstva.

Todorović se nada da će do kraja 2020. Čačak dobiti moderniju bolnicu, jer je u planju rekonstrukcija svih 32.000 metara kvadratnih. Za taj projekat očekuje sredstva od Kancelarije za javna ulaganja.

Podsticajna sredstva za vantelesnu oplodnju iznosiće 9.500.000, za novorođenu decu 15.000.000.

Čačak će biti prvi grad koji će od naredne godine podsticati rađanje i drugog deteta uz pomoć vantelesne oplodnje kod roditelja koji ponovo žele da se ostvare u toj ulozi.

Do sada samo bez bilo kakvih barijara omogućavali 300.000 za vantelesnu oplodnju, sad želimo da uvedemo meru za takozvani sekundarni sterilitet. Dosta naših sugrađana se javlja sa potrebom da ima još dece – zaključio je Todorović.

Izvor: MNA

Prethodni članakBIRN: Branko Stefanović sa delegacijom MUP-a posetio italijansku fabriku oružja “Bereta“
Sledeći članakSektor za vanredne situacije Moravičkog okruga dobio vatrogasni kamion i tri “džipa“

2 KOMENTARA

  1. Ako i pola ispunite bice vrh. Svaka Cast Todorovicu i celoj upravi Grada Cacka, do sad niko nije ovoliko uradio za ovaj grad. Pustite ove maloumne hejtere neka glabaju svoje usne i prste preko kojekakvih internet portala kad je to sve sto umeju. A vi samo ovako nastavite. Neka vam kuca peva jer mnogo cinite za ovaj grad i mesne zajednice svih Cacanskih sela.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here