Usvojene izmene zakona, porodilje dobijaju najmanje minimalac

0
1006

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Prema izmenama, mesečni iznos naknade zarade porodilja, odnosno plate za vreme porodiljskog odsustva, ne može biti manji od minimalne zarade utvrđene na dan početka ostvarivanja tog prava.

Ministar za brigu o porodici i demografiju Radomir Dmitrović rekao je ranije, obrazlažići izmene ovog zakona, da svaka zaposlena žena za vreme porodiljskog odsustva ostvaruje naknadu zarade koja ne može biti manja od minimale zarade utvrđene na dan otpočinjanja odsustva, ukoliko u posmatranom periodu ima evidentirane osnovice makar ijednom na koje su plaćeni doprinosi za primanja koja imaju karakter zarade.

On je rekao da zaposlena žena koja ima bolesno dete za koje je nadležna komisija odobrila korišćenje odsustva sa rada radi posebne nege deteta može da koristi naknadu zarade za to vreme i dodatak za pomoć i negu drugog lica za dete.

Prema njegovim rečima, pravo na posebnu negu deteta može da traje do pete godine života deteta.

Dmitrović je rekao da žena koja je poljoprivredni osiguranik može da ostvari pravo na ostale naknade po osnovu rođenja, nege deteta i posebne nege deteta, pri čemu će se za obračun naknade uzimati osnovica na koje su plaćeni doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje u periodu od 18 meseci pre rođenja deteta.

On je naveo da će ova odredba biti primenjivana retroaktivno od 8. maja 2021. godine.

Prema njegovim rečima, žena koja samostalno obavlja delatnost ili je angažovana po osnovu fleksibilnih oblika rada , ugovora o privremenim i povremenim poslovima, ugovora o delu, autorskog ugovora ili je poljoprivredni osiguranik i ima bolesno dete za koje je nadležna komisija dala mišljenje, može da koristi, pored prava na ostale naknade na osnovu posebne nege deteta, i dodatak za pomoć i negu drugog lica za dete.

Od 1. januara 2022. godine zaposlene žene, žene koje samostalno obavljaju delatnost ili su angažovane po osnovu fleksibilnih oblika rada, a ostvaruju prihode koji su veći od tri prosečne zarade u Srbiji moći će da ostvare naknadu zarade u visini do pet prosečnih zarada u Srbiji na dan otpočinjanja odsustva.

On je rekao i da je u Zakon uvedena i odredba koja se odnosi na mogućnost podnošenje zahteva za preračun naknade, zarade i ostale naknade ako u obračun naknade nisu ušle sve osnovice, jer nisu bili plaćeni doprinosi za obavezno socijalno osiguranje, odnosno penzijsko i invalidsko osiguranje, ukoliko se u međuvremenu doprinosi plate.

Dmitrović je naveo da je predviđeno da se ovaj Zakon primenjuje od 1. jula ove godine.

Izvor: FoNet

Prethodni članakUvećava se srpska kolonija u Lijetkabelisu, potpisao Čačanin
Sledeći članakU Moravičkom okrugu osmoro novozaraženih, najviše u Čačku

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here