“Uvođenje sankcija Rusiji bilo bi pogubno po proizvođače jabuke čačanskog kraja“

1
722

ČAČAK – Eventualno uvođenje sankcija Rusiji bilo bi pogubno po proizvođače jabuka, izjavio je Nebojša Jovanović, direktor Zemljoradničke zadruge “Čačanska jabuka“.

Prema nejgovim rečima, izvoz ovog voća na rusko tržište intenziviran je početkom maja uprkos otežanom i duplo skupljem transportu.

Jabuka ide za Rusku federaciju, iako je transport dosta otežan i to nam pravi velike probleme. Prevoz je značajno poskupeo. Ranije se to kretalo oko 20 centi po kilogramu, sada je duplo skuplji – 40 centi. Nema dovoljno kamiona, pogotovo sada u vreme kada je stigla jabuka bilo je puno problema oko transporta za Rusiju. Eventualne sankcije koje bi Srbija uvela protiv Rusije pogubno bi delovale na našu proizvodnju i na naš izvoz – naglašava Jovanović u izjavi za TV Telemark.

On kaže i da je cena jabuke u ovom trenutku – zadovoljavajuća.

Proizvođač dobija oko 70 za “ajdared“ prvu klasu, a nešto više za “zlatni delišes“. Međutim, veliki problem predstavlja to što su inputi znatno poskupeli, pričam o ambalaži koja se koristi, paletama, kartonskoj ambalaži, sve je to poskupelo 20 do 30 odsto. Cena jabuke malo je povećana, iako je veliko opterećenje sa troškovima – kaže Jovanović.

On kaže i da proizvođači razmišljaju o novim tržištima poput Bliskog istoka.

Egipat, Emirati… To je nešto što može da ima perspektivu, a sve ostalo će teško ići, pre svega taj Daleki istok – zaključuje direktor Zemljoradničke zadruge “Čačanska jabuka“.

Izvor: Morava info, TV Telemark

Prethodni članakPokrenut portal eVežbaonica sa zadacima za osmake da se pripremaju za završni ispit
Sledeći članakŠoškić: Građani da budu oprezni kod uzimanja kredita

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here