Vađenje mulja iz Međuvršja radiće se po iskustvima sa jezera Balaton u Mađarskoj

2
1287

ČAČAK – Procene su da se u jezeru Međuvršje nalazi oko 75 odsto mulja, da su prisutni teški metali i da je voda zatrovana, izjavio je danas u Čačku Milan Radunović koji učestvuje u pripremi projektnog zadatka za čiščenje jezera.

Izmuljavanje jezera Međuvršje imalo bi veliki značaj za ceo sliv Zapadne Morave, ali taj posao bi trajao više godina.

Podatak od pre dve godine govori da je 75,4 odsto jezera zamućeno, praktično jezera više nema. Jezero je izgrađeno u cilju prihvatanja bujičnih voda, sprečavanja poplava i radi proizvodnja električne energije. Ovako zamućeno jezero nema funkciju prihvatanja tih bujičnih voda, a proizvodnja struje je smanjena – objasnio je Radunović.

Navodi da zbog prisustva teških metala voda nije ni biološki ni hemijski ispravna, odnosno da nije dozvoljeno kupanje i njena upotreba, kao i da su biljni i životinjski svet problematični.

Radunović je istakao da će Mađarska na osnovu bilateralnog sporazuma sa Srbijom obezbediti sredstva za izradu investiciono tehničke dokumentacije.

U jezeru je, kaže on, oko 17.000.000 kubnih metara mulja, a kako se nalazi između magistralnog puta i planina, proces izmuljavanja bi se vršio na vodi.

To bi značilo da plovni bager vadi mulj. Uzimajući u obzir put i planine i da nema mogućnosti da se stave kasete gde bi se voda odlivala, to bi moralo da bude opet na plovnom objektu. Zbog toga se uzima iskustvo Mađarske u čišćenju jezero Balaton – naveo je Radunović.

On objašnjava da bi se izvađni mulj prevozio na lokaciju gde se nalazi sistem za preradu otpadnih voda, zatim preradio i od njega bi se dobio kompost.

Prezentaciji projekta prisustvovao je i državni sekretar u Ministarstvu životne sredine Branislav Blažić koji je istakao da je Čačak za korak ispred drugih gradova po pitanju rešavanja problema vezanih za životnu sredinu, te da kao takav treba da bude primer ostalim gradovima.

Srbija, nažalost, ne može da se pohvali stanjem u životnoj sredini, problemi su mnogi. Ono što smo očekivali da se uđe u reformu životne sredine nije urađeno – rekao je Blažić.

Pomoćnik gradonačelnika za oblast ekologije Mirjana Đoković, izjavila je da aktuelno gradsko rukovodstvo ima ozbiljne namere da ovaj problem reši, a u prilog tome je istakla da je na pripremnoj dokumentaciji rađeno temeljno i da su svi rokovi ispoštovani.

Više ne možete u Evropi dobiti nijedan projekat, a da nema učešća lokalne zajednice. Ukoliko postoji jaka politička volja i ukoliko smo iskreni u svojim namerama novac mora da se obezbedi. Iskreno, računam i na budžet ekologije, verujem da ćemo imati sredstava i podršku našeg resornog ministarstva – zaključila je Đoković.

Izvor: MNA

Prethodni članakŠestorica igrača Borca sa dvocifrenim košgeterskim učinkom u ubedljivoj pobedi protiv Širokog
Sledeći članakKoncert folklora “Žele i prijatelji“ u Domu kulture

2 KOMENTARA

  1. Mulj je pun teskih metala, a hocete da pravite kompost! Pa ima li neko sa malo mozga tamo???
    Sredite uzvodne deponije da nam djubre vise ne dolazim!!!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here