Velike pobede Borca: Dramatični meč sa Zadrom iz 1966. godine

0
624

Piše: Miloš Timotijević, istoričar

ČAČAK – Zadar je „grad košarke” u punom smislu ove sintagme. Košarkaški klub je osnovan davne 1930. dok je Zadar još bio deo Italije, a tradicija se nije prekinula ni kada je naselje priključeno Jugoslaviji posle Drugog svetskog rata. KK Zadar bio je ukupno šest puta prvak Jugoslavije (1965, 1967, 1967/68, 1973/74, 1974/75, 1985/86), i jednom pobednik kupa 1969/70. Za grad srednje veličine to je veliki uspeh. Zapravo, Zadar je jedini izvan velikih republičkih ili regionalnih centara uspeo da osvoji titulu šampiona Jugoslavije i sasvim solidno igra evropske kupove (stizali su do polufinala).

Čačak nikada nije stvorio tako bogatu tradiciju, ali je po zainteresovanosti mladih generacija za košarku u poslednjih 80 godina, bez obzira na izostanak trofeja u seniorskoj konkurenciji, takođe „grad košarke” i jedini aktivan košarkaški centar južno od Beograda.

Čačanima je Zadar veoma rano postao uzor. „Kako mogu oni da budu toliko puta prvaci, a mi ne, kada smo gotovo isti?”, bilo je pitanje i konstatacija u isto vreme. Čačak i Zadar imali su veoma sličan rast populacije u drugoj polovini XX veka, tako da se sasvim prirodno pojavila ambicija da se ponove uspesi kluba iz Dalmacije (1948: Čačak – 12.987, Zadar – 13.954; 1953: Čačak – 18.049, Zadar – 16.141; 1961: Čačak – 27.642, Zadar – 25.243; 1971: Čačak – 38.244, Zadar – 43.087).

Postojalo je još nekoliko podudaranja. Zadar je poput Čačana krajem šezdesetih imao sukob sa Košarkaškim savezom Jugoslavije. Isticali su dvadesetogodinje zapostavljanje, jer iz Zadra uporno nije pozivano dovoljno igrača za reprezentaciju („specijalna politika prema zadarskoj košarci”), iako su imali kvalitete, osvajali titule i punili stadione širom Jugoslavije. Povremeno su postojali i sukobi sa Lokomotivom iz Zagreba (klubom koji je kasnije promenio ime u Cibona), kao što su postojali sukobi Borca sa beogradskim klubovima.

Zbog velikog broja reprezentativaca i niza uspeha u Jugoslaviji, kao i učešću u evropskim košarkaškim kupovima, novinari su u drugoj polovini šezdesetih godina XX veka, Zadar prozvali za „najkošarkaškiji grad u svetu”.

Tako je zbog niza podudaranja sa gradom koji je imao velike koašrkaške uspehe, Čačak otvoreno konkurisao da postane „drugi košarkaški Zadar”. Ljubav prema košarci bila je istog intenziteta, a Morava je mogla da zameni more.

Kada je Borac 1966. konačno ušao u Prvu jugoslovensku ligu susreti sa timovima iz Dalmacije bili su „neka vrsta praznika” u Čačku, čiji su igrači prijateljski dočekivani uprkos prirodnom sportskom rivalstvu. Istovremeno prema ekipama iz Beograda razvijao se veliki otpor pa i otvorena netrpeljivost (sa dobrim razlozima).

Zato je prvo gostovanje Zadra u Čačku u prvoj prvoligaškoj sezoni Borca bio veliki događaj, koji je oktobra 1966. okupio oko 4.000 gledalaca. Stadion u to vreme nije bio pokriven, pa se igralo pod otvorenim zvezdanim nebom.

Bio je to jedan od susreta koji je mnogo odlučivao. Borac se borio da opstane u prvoj ligi, a Zadar za „vrh tabele”. Susret je zato bio napet, a Čačanima je bilo važno da pokažu da su bolji od ekipe iz grada koji im je bio uzor, i koja je u svojim redovima imala Krešimira Ćosića, svakako jednog najkvalitetnijih igrača sa prostora bivše Jugoslavije..

Čačanska publika ispunila je ceo stadion, a poseta je bila ogromna, jer je Čačak u to vreme imao oko 30.000 stanovnika, a 4.000 je došlo na gleda utakmicu. Navijanje je počelo i pre nego što je počeo meč uz korišćenje sirena, čegrtaljki i svega što pravi buku. Kako je utakmica odmicala gledaoci su postojali sve bučniji i nisu posustajali.

Kada je pred kraj prvog poluvremena objavljeno da je beogradski Radnički pobedio ljubljanski Slovan, direktnog konkurenta Čačanima za opstanak u ligi, publika je postala još glasnija. Pobeda nad Zadrom omogućila bi siguran opstanak u prvoligaškom društvu u koje su se Čačani kvalifikovali za sezonu 1966, a čekali su taj momenat još od 1954. godine.

Utakmica je bila izjednačena do samog kraja, a Zadar se nije lako predavao. Sve je odlučeno bukvalno u zadnjoj sekundi, u zadnjem šutu. Sirena za završetak meča oglasila se dok je lopta putovala do koša (šut Milutinovića). Borac je tako pobedio Zadar rezultatom 64:62 (34:27).

Pogodak je proizveo ogromno oduševljenje publike, a Borčevi igrači su legli na asfalt. Naime, u to vreme na otvorenom terenu igralo se na asfaltnoj podlozi. Parket je postavljen tek u jesen 1969. kada je hala pokrivena.

Bila je to jedna od „herojskih” košarkaških utakmica u Čačku, kada su domaći igrači „nadvisili sebe”, a ceo grad pao u „trans” potpuno „opijen” pobedom. Istovremeno, bio je to spektakl prvog reda, a publika je posle utakmice bukvalno „uletela” u teren da grli i ljubi domaće igrače. Već tada je bilo jasno da je stadion mali za sve navijače.

Iako je Borac napravio nezaboravni događaj za ceo grad i „izvojevao” ogromnu sportsku pobedu nad Zadrom koji je već 1967. ponovo postao šampion Jugoslavije, oduševljenje nije prešlo granice Čačka. Naime, kako je to davno zaključio Boro Stanković, uspesi klubova iz manjih mesta nikada nemaju odjek koji zaslužuju. Za beogradske medije slavlje Čačku nije bilo dovoljno atraktivno, a utakmica je smeštena u kontekst rutinskih izveštaja sa uobičajenih košarkaških mečeva.

Međutim, ovaj meč je ipak ostao zapamćen u Čačku kao najava još većih i spektakluranijih utakmica koje je Borac nastavio da igra u prvoligaškom društvu, sve do pred kraj postojanja Jugoslavije.

ZA SVE KOJI VOLE STATISTIKU

Borac: Katanić 4, Andrić, Tripković 14, Farčić 12, Đelošević, Drobljak, Jeković, Mišović 13, Purić 5, Koprivica 8, Milutinović, 8, Zejnilović.

Zadar: I. Troskot, Komazec, Košta 5, Ž. Troskot 11, Valčić 8, Ćosić 16, Ortika 7, Anić, Jelić 11, Brajković 4.

Sudije: Milošević iz Beograda, Lalevski iz Kumanova.

Pet ličnih grešaka: Purić, Farčić, Tripković (Borac); Brajković, Ćosić, Ž. Troskot (Zadar).

Prethodni članakTribina “Čudesne sudbine neustrašivih Srpkinja“
Sledeći članak“Ne širiti paniku zbog blagih potresa, bolje voditi računa o kvalitetu gradnje“

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here