“Veliki broj žrtava ponavljao istu rečenicu – biće bolje sutra, popraviće se i neće me više tući“

0
70

ČAČAK – Pre nego što zatraže pomoć od nadležnih institucija, žene žrtve porodičnog nasilja čak 35 puta pretrpe zlostavljanje od strane svojih partnera.

Goran Javorac iz Centra za socijalni rad u Čačku otkriva koji su najčešći razlozi žrtava zbog kojih ne prijavljuju nasilnike.

Kažu da ih niko ne podržava, da im u institucijama slabo veruju, da u žrtvama traže krivce i da procedure predugo traju. Kažu da imaju strah od nasilnika. Da nemaju dovoljno prihoda da nastave samostalan život, a često se plaše da će im muž oduzeti decu. Plaše se i šta će okolina da misli o njima. Za nas je bilo šokantno otkriće da je veliki broj žrtava ponavljao istiu rečenicu: biće bolje sutra, popraviće se i neće me više tući. Naravno, život i stvarnost ih demantuje, jer se nasilje u gotovo 100 odsto slučajeva nastavlja. Ustanovili smo da je kada se žrtva obrati za pomoć nadležnim institucijama potrebno od 5 do 12 individualnih razgovora sa njom da bi donela odluku odlučila da prekine nasilje i da prijavi nasilnika – navodi Javorac.

Prema njegovim rečima, uzrok ovakvog odnosa žrtve prema nasilniku je rodno zasnovano vaspitanje da je muškarac glava kuće, da se njegove odluke ne smeju dovoditi u pitanje, te da je žena ta koja mora da trpi i koja ne sme iskaže svoj stav i mišljenje.

TEKST JE NASTAO U OKVIRU MEDIJSKOG PROJEKTA “PORODIČNO NASILJE – VELIKI DRUŠTVENI PROBLEM“, KOJI SUFINANSIRA GRAD ČAČAK U OKVIRU PROJEKTA ZA OSTVARIVANJE JAVNOG INTERESA U OBLASTI JAVNOG INFORMISANJA

Prethodni članakIzložba “Snovi u kamenu“ u Narodnom muzeju
Sledeći članak“Kad budem mrtav i beo“ večeras u Domu kulture

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here