Veliki “Pčeličin“ jubilej: 20 godina kontinuiranog izdavačkog rada

1
148

ČAČAK – I posle 20 godina interesovanje za Pčelice ne opada, a razlog tome je stalno prilagođavanje zahtevima savremene nastave, usklađivanje sa promenama nastavnih planova i programa, ali i dokazani stručni kvalitet i kreativni pristup nastavi, saopšteno je iz Izdavačke kuće “Pčelica“ koja obeležava dve decenije od  prvih radnih svezaka.

Priču o prvim radnim sveskama Pčelice započeli su učitelji Maja Koraksić i Goran Marković u okviru izdavačke delatnosti Osnovne škole “Milica Pavlović” iz Čačka.

Kako se ističe, dobre priče se uvek brzo pročuju, pa je tako bilo i sa Pčelicama, koje su postale toliko popularne među učenicima, učiteljima i roditeljima da je tri godine kasnije nastala danas svima dobro poznata izdavačka kuća koja nosi njihovo ime – Pčelica.

Pčelice, radne sveske za mlađe osnovce za srpski, matematiku, svet oko nas i prirodu i društvo, imaju odobrenje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kao dodatno nastavno sredstvo.

Za 20 godina kontinuiranog objavljivanja radne sveske Pčelice su štampane u ukupnim tiražima od po nekoliko stotina hiljada primeraka, a pojedini naslovi su za naše uslove dostigli neverovatno 60. izdanje.

Retko koje izdanje na našim prostorima se može pohvaliti ovakvom izdavačkom statistikom.

Paralelno sa radom na obrazovnom programu, po kome je Pčelica postala poznata, ova izdavačka kuća predano i odgovorno se posvetila objavljivanju domaćih i stranih klasika književnosti za decu, popularizaciji savremenih pisaca, ali i kvalitetnim i popularnim knjigama za bebe, problemskim slikovnicama, najraznovrsnijim autorskim i licencnim izdanjima edukativne, zabavne i kreativne literature.

Poseban deo izdavačkog programa čine lektirski kompleti za osnovnu školu prilagođeni zvaničnom, izmenjenom programu i opremljeni dodacima za metodičku obradu lektire, koji deci olakšavaju razumevanje, analizu i tumačenje pročitanog.

Pozicionirajući se na domaćoj sceni kao jedan od vodećih izdavača književnosti za decu, Pčelica je poslednje decenije načinila i prve korake na međunarodnom planu.

Postepeno, od saradnika najvećih svetskih izdavača knjiga za decu, Pčelica je postala prepoznatljiva izvan granica Srbije, a njene knjige su prevedene i objavljene u: Italiji, Poljskoj, Rusiji, Turskoj, Bugarskoj, Islandu, Hrvatskoj, Кini, Rumuniji, Češkoj, Slovačkoj, Sloveniji, Mađarskoj, Mongoliji, Vijetnamu i drugim zemljama.

Zapaženo mesto Izdavačke kuće Pčelica u svetskom izdavaštvu za decu potvrđeno je i međunarodnim nagradama i priznanjima.

Dva puta dobijena je međunarodna oznaka The White Raven, koju dodeljuju stručnjaci iz Internacionalne biblioteke za decu i mlade u Minhenu, nagradom za najčitaniju knjigu godine u oblasti književnosti za decu u Bugarskoj, kao i dvostrukim dobijanjem međunarodne nagrade Festivala slovenske knjige u Moskvi i Minsku.

Pčelica je, kako se navodi, osvojila brojne nagrade u zemlji i regionu, kao što su na sajmovima knjiga u Beogradu, Novom Sadu, Podgorici, Banjaluci, Nišu, Pirotu, Nagrada Zmajevih dečjih igara, Politikinog zabavnika, Nagrada Neven, Gordana Brajović, Rade Obrenović i dr.

PR TEKST

Prethodni članakSmanjen broj hospitalizovanih kovid pacijenata u čačanskoj bolnici
Sledeći članakCentarfor i vezni igrač Mladosti iz Lučana pojačali Borac 1926

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here