Više od 50 kompanija se razvilo uz pomoć Naučno tehnološkog parka u Čačku

4
431

Infrastrukturnu, stručnu i tehničku podršku startap i tehnološko razvojnim kompanijama, kao i startap timovima u Čačku pruža Naučno tehnološki park u tom gradu. Obezbeđuju uslove za razvoj preduzetništva, primenu inovacija i saradnju nauke i privrede na području zapadne Srbije.

Više od 50 inovativnih, tehnološko-razvojnih i startap kompanija poslednje četiri godine svoje poslovanje razvija upravo uz podršku Naučno tehnološkog parka Čačak.

  • Od velikog značaja jer nam omogućava da sklopimo konekcije koje do sada nismo imali prilike da imamo, da upoznajemo firme koje se bave sličnim ili drugačijim delatnostima, da se međusobno povezujemo i da koristimo sve resurse koje nam naša država i naš tehnološki park pružaju – kaže Strahinja Nikolić, preduzetnik iz Čačka.

Da su inovacije i preduzetništvo mladih budućnost pokazuje veliki odziv pojedinaca i timova na brojna takmičenja i edukacije. Naučno tehnološki park u Čačku oslonac je mnogima, da od ideje krenu hrabro ka razvoju novih tehnoloških rešenja i osnivanju novih startap kompanija. Kroz razne programe mladim i obrazovanim ljudima koji žele da započnu i razvijaju sopstveni biznis podršku pruža Regionalni inovacioni startap centar.

  • Smatram da im je veoma značajno, jer tu je niz radionica. U prvoj fazi oni imaju stručnu podršku gde imaju predavanja lin startapu, kako razviti njihov proizvod ili uslugu, kako zapravo pretvoriti njihovu ideju uspešan biznis. Pored toga tu su i timske i prezentacione veštine koje su im jako značajne pred izlazak pred investitore – objašnjava Kristina Resimić, Naučni tehnološki park Čačak.

Uz saradnju sa naučno istraživačkim organizacijama razviju se inovacioni inkubatori na fakultetima u Čačku, Kraljevu i Kragujevcu, a Naučno tehnološki park Čačak prepoznat je kao centar razvoja inovacione delatnosti kod šest startap centara.

  • Oni se nalaze u Bajinoj Bašti, Priboju, Ivanjici, Gornjem Milanovcu i Vrnjačkoj Banji i to je na neki način teritorijalno raspoređeno da u svakom našem centru okruženja postoji nešto što bi podržalo ustvari mlade ideje, mlade talente iz ovih krajeva i da oni kroz neki program predinkubacije razviju svoje ideje i kada te ideje dostignu neki nivo zrelosti ona mogu da se osnuju kao kompanije u našim kapacitetima Naučno tehnološkog parka – naglašava Mirko Pešić, v. d. direktora Naučno tehnološkog parka Čačak.

Pored skoro 6.000 metara kvadratnih, koliko Naučno tehnološki park Čačak sada ima u svom sedištu, u planu je proširenje kapaciteta. Novim projektom planirano je još 12.000 metara kvadratnih, što će značiti tehnološko razvojnim kompanijama.

Izvor: RTS

Prethodni članakBrnabić: Izveštaj ODIHR-a stavio tačku na priču o krađi izbora
Sledeći članakPredstava “Profesionalac“ u Milanovačkom pozorištu

4 KOMENTARA

  1. Sve je to laž, a neka navedu kojih 50 firmi ima, nema ni 5, a te sto su bile, vrlo su brzo propale. Samo bajke nastaju u NTPu.

  2. Bilo bi lepo da je ovo sve tačno ali ovo su bajke. Koja to poznata firma posluje u NTP, imaju 50 firmi a 125 zaposlenih, što znači da u proseku imaju 2,5 čoveka zaposlena po firmi,sve jake firme. Šta se to proizvodi u NTP.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here