Više od 60 čačanskih advokata prijavilo se za pružanje besplatne pravne pomoći

4
1116

ČAČAK – U skladu sa Zakonom o besplatnoj pravnoj pomoći, čija je primena počela 1. oktobra, na internet prezentaciji Ministarstva pravde objavljen je Registar pružalaca besplatne pravne pomoći i besplatne pravne podrške.

Foto: MNA

Nadležni navode da će Registar u narednom periodu biti redovno ažuriran, kako bi građani bili u potpunosti informisani kome mogu da se obrate kako bi ostvarili besplatnu pravnu pomoć i podršku.

Za pružanje besplatne pravne pomoći, samo u Čačku prijavilo se više od 60 advokata.

Prema Zakonu, Registar vodi Ministarstvo pravde, kao jedinstvenu javnu elektronsku bazu podataka, a građani u toj bazi mogu da ostvare uvid u podatke o advokatima, lokalnim samoupravama, javnim beležnicima, udruženjima, pravnim fakultetima i posrednicima, koji, prema Zakonu, pružaju besplatnu pravnu pomoć i besplatnu pravnu podršku.

Osnovni cilj Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći je da omogući jednak pristup pravdi svim građanima.

Zakonodavac se opredelio da besplatnu pravnu pomoć pružaju službe pravne pomoći pri jedinicama lokalne samouprave i advokati, a da besplatnu pravnu podršku pržaju javni beženici, razna udruženja i pravnici koji su sposobni da tu pravnu pomoć pruže – izjavio je agenciji MNA predsednik Advokatske komore Čačak Miodrag Aleksić.

Prema njegovim rečima, jedinice lokalne samouprave su dužne da provere da li određeno lice ispunjava uslove da bude korisnik besplatne pravne pomoći.

Ta besplatna pravna pomoć je besplatna samo za korisnika, ali ona se plaća onima koji uslugu pružaju, prema tarifniku koji će vlada doneti – objasnio je Aleksić.

Interesovanje za pružanje ove usloge je veliko. Tako na primer, sa područja Čačka prijavilo se 66 advokata, Kruševca 60, Kraljeva 35, Užica 16, Gornjeg Milanovca 13, Požege 12, Ivanjice osam, Arilja šest.

Ali, ne znači da će tako biti i u budućem periodu, jer se Registar sa imenima advokata koji pružaju besplatnu pravnu pomoć ažurira na mesečnom nivou. Narednog meseca videćemo da li će broj onih koji su zainteresovani biti veći – istakao je Aleksić.

Advokat Miodrag Aleksić; foto: MNA

Zakon uređuje i način finansiranja besplatne pravne pomoći i besplatne pravne podrške, i to kroz sredstva budžeta Republike Srbije, jedinica lokalne samouprave, kao i kroz donacije i projektno finansiranje.

Za advokate je to interesantno i sa aspekta ostvarivanja svog ekonomskog interesa, jer smo svedoci da su aktivnosti sudova u opadanju, samim tim i advokata, da su razne parasudske službe preuzele deo poslova advokature, da ugovore sačinjavaju ne samo advokati već i lica koja ne bi imala pravo na to. Ovde se na radi o licima koja su sposobna da sama sastave ugovore za svoje potrebe, već o profesionalnom bavljenju sastavljanja tih ugovora, a da ta lica koja se time bave nisu za to ovlašćena – rekao je Aleksić.

Prema njegovim rečima, advokatura se danas suočava sa brojnim izazovima i problemima. Kaže da je pitanje bezbednosti advokata pogoršano.

Advokatska komora Čačak pokriva Moravički, Zlatiborski, Raški i Rasinski okrug, odnosno ima oko 800 advokata.

Izvor: MNA

Prethodni članakPrreminula žena koju je kod Zablaća pokosio automobil
Sledeći članakOtac poginulog radnika: Osećali smo se ispred suda kao da smo zločinci, vređali nas bivše kolege i komšije

4 KOMENTARA

  1. Psioslodaac mi nakom otkaya ugogorao radu mije isplatukio nakanade eako0m je na to obavezaqn osdlukom suda .
    sud je presiudio pranicu ali jije sefinisao iynos , tako jr fo[lo do prinudne paplate u sudskom postupkii na komr jr nijafa nisam prisustvovaqo osim sto sam platio vestaka. i nakon toka sidija jr donrls tr[rnjr da kojim obustavlja postupak jr jr poslodavac iyvrpio namitenje isliga . interesantvi jr da mr4 jr poslodavac u orame otkaza drzap prijavjenog , ali mi nijr dozvoljavao ulazak i pristupa mestu rada . Utvrdjenimmu PIO fondu
    dati udarti si lazni podaci , rad ni9 staz m nijer upklacen i nije sastavljen .moloim za pomoc,Rociste 3.3.10H/ sudnica 33.

  2. Jedina informacija koju nemam je neki broj telwfona mail ili kome se obratiti za uslugu pruzanja advokatske pomoci.Ako je moguce i delatnost kojom bi se advokatska usluga najjkompetabilnije uradila.Mene konkretno interesuje advokat koji bi mi resio situaciju utuzivanja za komunalije koju zelim da zavrsim preko suda a ne sa izvrsiteljima jer sa njima nemam dogovor a utuzuju me svakom novom uplatom na racun,kao da me namerno proganjaju sto se moze videti i uveriti u izvestajima kada izvrsim uplatu nakon dva tri dana mi stignu tuzbe i kao da nista platio nisam i jos gore.Ako mogu da dobijem broj nekog od uvazenih i postovanih da mi pomogne.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here