Višeminutne ovacije nakon premijere predstave “Kruna Jovanova“ (FOTO)

1
259

ČAČAK – Uz višeminutne ovacije u velikoj sali Kulturnog centra Čačak u utorak je premijerno izvedena predstava “Kruna Jovanova“.

Ova predstava zvanično je poslednji program prve Prestonice kulture Srbije – Čačak 2023, projekta “Čačanska rodna“.

Idejni tvorac predstave je glumica Vanja Milačić, koja je ponovo okupila kreativni tim koji stoji iza njene vrlo uspešene monodrame “Nenapisana pisma“ o Nadeždi Petrović. Prema tekstu koji je, kao i “Nenapisana pisma“, napisala Milkica Miletić, a Vanja Milačić je uradila dramatizaciju.

Glavne uloge dodeljene su Stefanu Bundalu i Anici Petrović. Režija je poverena Nikoli Kljajiću. Scenografiju je uradila Jovana Stefanović, kostim Marta Čkonjević, juvelir je Divna Mihailović, a originalnu muziku napisao je Nikola Smolović, dizajn potpisuje Ana Krbanjević.

Inspirisana velikom ljubavnom pričom sa početka 19. veka, ova drama je priča o Kruni Mihailović udatoj Obrenović, i njenom mužu gospodarumJovanu Obrenoviću, rođenom bratu kneza Miloša, koji je u to vreme vodio Čačak. To je pozorišna priča o njihovoj velikoj ljubavi, o gradnji konaka, dinastičkim pritiscima i životnim nedaćama kojima je ta ljubav odolevala.

  • Smatram da je ovo jedna od ljubavnih priča sa naših prostora koja može da parira bajkama sa ozbiljnim elementima, zato što nisam ranije čuo za ljubavnu priču koja toliko prkosi svim problemima koje doživljavaju njih dvoje kao što je statusni momenat, konstantno ratno stanje, odsustvo Jovana Obrenovića jer je bio na bojištu – izjavio je mladi reditelj Nikola Kljajić.

Autor predstave Milkica Miletić rekla je da je Kruna žena koja se pobunila protiv nekih pravila.

  • To je žena koja je htela svoju ličnu sreću pre nego neke dinastičke farse koje su se odigravale oko nje i ona je mislila da na to ima pravo – izjavila ona.

Drama “Kruna Jovanova“ urađena je u produkciji Gradskog Pozorišta Čačak, u saradnji sa centrom za kulturu VUK iz Beograda.

Izvor: Morava info; Foto: Bus plus produkcija

Prethodni članakSaobraćajna policija vršiće pojačanu kontrolu u Čačku, evo šta će biti u prvom planu
Sledeći članakBorcu potrebna još jedna pobeda za opstanak u ligi, Mijatović je očekuje u meču protiv Zadrana

1 KOMENTAR

  1. Ima nade za Cacansko pozoriste. Predstava fantasticna. Gledala sam. Divna zavrsnica programa Prve prestonice kulture Srbije-Cacak. Cestitke svima.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here