Vladanu Matijeviću nagrada “Ramonda Serbika“

0
137

ČAČAK – Piscu iz Čačka Vladanu Matijeviću, dobitniku brojnih književnih nagrada, ove godine Književna kolonija Sićevo dodeliće nagradu „Ramonda Serbika“ za celokupan doprinos srpskoj književnosti.

Matijević iza sebe ima brojna priznanja – od „Andrićeve nagrade“, preko nagrada “Meša Selimović“, „Borisav Stanković“ i „Isidora Sekulić“, do „Kočićevog pera“ i priznanja „Stevan Sremac“ i „Danko Popović“.

Žiri u obrazloženju navodi da je „polifonijski dijalog o dosadašnjim laureatima i piscima čije celokupno delo predstavlja izuzetan doprinos srpskoj književnosti, a još nisu ovenčani „Ramondom Serbikom“, doveo je do imena pisca čije je delo neosporno veliko – Vladana Matijevića“.

Nagrada „Ramonda Serbika“ samo je „besmrtni cvet u kruni“ priznanja za književno delo neprolazne vrednosti, a o ličnosti i stvaralačkom „vjeruju“ Vladana Matijevića najbolje svedoči njegova autorefleksija: „Umetničko stvaranje, pisanje posebno, nije sportsko takmičenje koje čoveka obavezuje na sve bolje rezultate. Da bi se od njega živelo mora se misliti na tiraže i objavljivati bar jednom godišnje. Ja to ne mogu. Živeo sam za pisanje, ali ne i od njega, i ne vidim kako bi se to moglo promeniti?! To je moja sudbina – stoji u obrazloženju.

Članovi žirija – Zvonko Karanović, Radoslav Stojanović i Velibor Petković ističu da je srećna sudbina srpske književnosti što ima pisce poput Vladana Matijevića.

Matijević je za knjigu priča Prilično mrtvi dobitnik je „Andrićeve nagrade“ za 2000. godinu, a za naredno delo – roman Pisac izdaleka nagrađen je „Ninovom nagradom kritike“ za 2003. godinu. Ista knjiga zaslužila je još dve nagrade: „Zlatni hit liber“ i „Zlatni bestseler“ 2004. godine.

Roman Vrlo malo svetlosti delo je za koje je pobrao najviše nagrade – “Meša Selimović“, „Borisav Stanković“ i „Isidora Sekulić“. Priče objavljene pod naslovom Pristaništa donele su mu dve značajne nagrade – Stevan Sremac“ i „Danko Popović“.

Nagrada „Ramonda serbika“, koja se dodeljuje od 1995. godine, Matijeviću će biti uručena 20. septembra, odnosno dok se održava Književna kolonija Sićevo.

Izvor: Južne vesti

Prethodni članakVideo nadzor u oba gradska parka, školama, na bedemu…
Sledeći članakSimpozijum mladih umetnika u Narodnom muzeju u Čačku

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here