Vozači često otežavaju kretanje slepih i slabovidih

1
213
Foto: MNA

ČAČAK – Parkirani automobili na trotoarima, nepropuštanje na pešačkom prelazu, nedostatak zvučnih semafora i taktilnih staza, električni automobili i trotineti, samo su neki od problema sa kojima se slepe i slabovide osobe suočavaju.

Na tribini koja je danas održana u prostorijama Međuopštinskog saveza slepih i slabovidih Moravičkog okruga, predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja mogli su da čuju o ovim problemima, ali i da daju određene savete.

Saobraćajni inženjer Vesna Mešterović, kaže da postoje bahati vozači koji parkiranjem na pešačkim prelazima, taktilnim stazama, ugrožavaju ne samo slepe i slabovide već sve pešake.

Problem su i biciklisti koji se kreću po trotoarima, a vozači često ne propuštaju osobe sa belim štapom na pešačkom prelazu. U poslednje vreme sve su prisutniji električni trotineti, kao i električni automobili koji se teško mogu opaziti – navela je Mešterović.

Prema njenim rečima, lokalna samouprava mnogo toga može da uradi, poput uklanjanja arhitektonskih barijera – oborenih ivičnjaka, do postavljanja zvučnih semafora koji u večernjim i noćnim satima mogu biti tiši.

Radivoje Trifunović iz Agencije za bezbednost saobraćaja istakao je da je cilj tribine da se kroz određene edukativne aktivnoti i radionice skrene pažnja na problem koji slepi i slabovini imaju u saobraćaju.

Ovo je populacija ljudi kojoj se ne posvećuje dovoljno pažnje u saobraćaju i zbog toga želimo da apelujemo na vozače da se pridržavaju propisa – rekao je Trifunović.

Predsednik Međuopštinskog saveza slepih i slabovidih Moravičkog okruga Dejan Tomić, smatra da su tribini trebali da prisustvuju i predstavnici Javnog preduzeća Gradac, ali i lokalne samouprave.

Izvor: MNA

Prethodni članakSezona za pamćenje Atletskog kluba ČAAK
Sledeći članakBranko Jorović novi trener Železničara

1 KOMENTAR

  1. Znaci opet za sve krivi vozaci,gradjani a institucije koje treba da sprovode odluke i zakone ocigledno nece da rade na edukaciji,kaznjavanju i ispravci losih navika…

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here