Vremenska prognoza: Stižu prve vrućine

0
553

Do ponedeljka vremenske prilike u Srbiji biće pod uticajem slabog ciklona nad Jonskim morem. Istok regiona će do ponedeljka biti u toplom sektoru ovog sistema gde će biti vrlo malo padavina, pokazuje najnovija vremenska prognoza profesora geografije Marka Čubrila.

Od 10. maja jače otopljenje, a drugi deo sledeće nedelje najverovatnije donosi prve vrućine ove godine. Polovinom maja moguće jače osveženje, ali uz vrlo malo kiše.

Od juče je počeo uticaj slabog ciklona nad Jonskim morem čija je visoka oblačnost već gotovo prekrila ceo region, ali se padavine za sada javljau tek ponegde nad jugu regiona.

Pogoršanje uz kišu i pljuskove očekuje i veći deo Crne Gore, a posebno njen zapadni deo, napominje Čubrilo.

Kako će najveći deo Srbije ostati u toplom sektoru ovog ciklona padavina će nad našom državom biti vrlo malo ih uopšte i neće biti i samo nad krajnjim jugozapadom i zapadom može biti jačih, lokalnih, grmljavinskih pljuskova.

Za vikend dnevni maksimumi od +14 nad delovima središnje BiH i zapadne Hrvatske, posebno preko 800 metara nadmorske visine do oko +25 lokalno nad delovima istočne Srbije – pokazuje vremenska prognoza Marka Čubrila.

U nedelju posle podne će sasvim slab ciklon odmicati dalje na istok, tako da se lokalna destabilzacija atmosfere očekuje i nad delovima istočne Hrvatske kao i nad većim delom Vojvodine ali će ti pljuskovi biti vrlo retki. U nedelju krajem dana vetar i nad istokom regiona u okretanju na pojačan, severoistočni.

Početkom sledeće nedelje promenjljivo oblačno i malo svežije, ponegde uz lokalan pljusak i to pre svega nad planinskim delom regiona. Dnevni maksimum do +16 do +23 stepena Celzijusa.

Od utorka do oko 16. maja pod uticajem anticiklona nad našim regionom bi trebalo preovlađivati suvo i relativno toplo vreme uz prave letnje maksimume koji će se uglavnom kretati od +24 do +29, a lokalno i oko +31 stepen Celzijusa. Samo je u noći između petka i subote moguće prolazno naoblačenje uz ređu pojavu pljuskova.

Izvor: Večernje novosti, Morava info

Prethodni članakJuniori Borca dobili protivnika u polufinalu
Sledeći članakOdržan koncert polaznika Hadžove školice gitare (FOTO GALERIJA)

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here