Vučić: Hrane u Srbiji će biti dovoljno, ali će problem biti nabavka energenata

2
478

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija imati dovoljno hrane za svoje stanovništvo, ali da će obezbeđivanje energenata biti veći problem.

Foto: Dimitrije Goll/Predsedništvo Srbije

Hrane ćemo imati dovoljno, ali mora mnogo toga da se uradi da bi to bilo tako – kazao je on novinarima iz Srbije u Grčkoj, pošto je prisustvovao svečanom početku izgradnje terminala za tečni prirodni gas (LNG) u lučkom gradu Aleksandrupolisu.

Vučić je naveo da je potrebno obezbediti dovoljne količine mineralnog đubriva za predsetvu, kao i azotnog đubriva ili uree za prihranu.

Mi je nememo više, a i cena uree je zato porasla. Zato sam razgovarao juče sa iranskim predsednikom o tome kako bi se sklopio ugovor o barter aranžmanu koji bi podrazumevao da Iran Srbiji isporučuje đubrivo urea, a Srbija toj zemlji isporučuje pšenicu ili kukuruz – kazao je on.

Na taj način, kako je objasnio, bilo bi dovoljno đubriva i za sve druge ratarske kulture. Po Vučićevim rečima, pored hrane kjučni problem u svetu i Srbiji je obezbeđivanje energeneta, ali problem predstavlja i inflacija i nemogućnost izlaska na finansijska tržišta.

Ko će sada da izlazi na tržište obveznica, kako da radite ne nova zaduženja, nego zamenske kredite. Nemoguće, jer keš postaje resurs. Dobro je zato što Srbija nema visoku stopu javnog duga u odsnosu na BDP, a na današnji dan je to 58,1 odsto – rekao je on.

Govoreći o problem snabdevanja energentima, Vučić je naveo da je pred Evropom i Srbijom „najteža zima od 1950. godine“. Podsetio je da Srbiji predstoje pregovori s Rusijom o novim isporukama gasa, jer će 99 odsto gasa i dalje, bar u nerednih nekoliko godina, dobijati iz te zemlje.

Vučić je dodao da se već intenzivno raspituje kod predstavnika EU šta donosi šesti paket sankcija Rusiji, odnosno da li se to odnosi i na treće zemlje i šta će biti sa isporukama nafte preko naftovoda. Ukazao je da još godini ipo neće biti moguće da se povlači konvertovani zemni gas iz tečnog gasa iz LNG terminala u Aleksandrupolisu.

Za to vreme i Srbija i Bugarska moraju da se završe interkonektor, ali Srbija mora da gradi i interkonektor ka Severnoj Makedoniji, ukoliko toj zemlju puste deo gasa iz gasovoda TAP – kazao je Vučić.

On je istakao da će „dati sve od sebe“ da obezbedi potrebne energente za građane i privredu, ali da to ne može da garantuje.

Na pitanje novinara da li Srbija ima rešenje ukoliko EU uvede embargo na naftu iz Rusije, koji bi ugrozio NIS i dotok nafte, Vučić je naveo da će se naći rešenje, „jer država mora da ima naftu“, ali nije govorio o detaljima.

Izvor: Beta

Prethodni članakPotpuno mirna epidemiološka situacija u Čačku i Moravičkom okrugu
Sledeći članakObradović pozvao sve patriotske stranke na saradnju i ujedinjenje

2 KOMENTARA

  1. Spoljnotrgovinski deficit Srbije za prva tri meseca 2022. iznosi oko 2.7 mlrd evra i ubedljivo je najveći u poslednjih 10 godina.
    Ekonomski tigar sigurno klizi u propast.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here