Vučić stiže u Pranjane na obeležavanje 75 godina od spasilačke misije “Halijard“

6
1371

GORNJI MILANOVAC – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće u nedelju obeležavanju misije Halijard na zaravni Galovića polje koja je u narodu bila poznata kao Gorski aerodrom, potvrdio je za Glas zapadne Srbije Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac.

Operacija za pamćenje: Američki avijatičari u Pranjanima

Predsednik opštine Gornji Milanovac izjavio je da će mu biti velika čast da dočeka predsednika države.

Meštani ovog kraja, rizikujući život spasavali su tuđe živote, deleći sa tadašnjim ranim saveznicima poslednje zalogaje oskudne hrane, u teškim ratnim vremenima. Odavde su ih ispratili zdrave i prave svojim kućama i mnogi i danas održavaju veze sa njihovim potomcima. Zauzvrat nikada nisu tražili ništa, sem prijateljstva, u stvari to je duša naroda ovog kraja. Posebna nam je čast što će na Gorski aerodrom koji se dugo skrivao od javnosti, prvi put zakoračiti jedan srpski predsednik – rekao je Kovačević za GZS.

Podsuvoborsko selo Pranjani, mesto je na kom je tokom šest prolećnih i letnjih meseci 1944. godine izvedeno spasavanje 520 američkih pilota i članova posade, oborenih iznad Jugoslavije tokom bombardovanja nacističkog kompleksa rafinerije nafte u rumunskom gradu Ploeštiju. Oboreni piloti bili su dovoženi u ovo i okolna sela i raspoređivani po kućama, gde su ih seljani, rizikujući svoje živote, hranili, oblačili i krili od Nemaca. Predeo Pranjana i okolnih sela bio je u Drugom svetskom ratu pod kontrolom četnika.

Izvor: RINA, Morava info

Prethodni članak“Pčeličine“ knjige i na tržištu Mongolije
Sledeći članakU četvrtak akcija prskanja protiv krpelja

6 KOMENTARA

  1. Sobzirom da predsednik Vucic dolazi u Gornjomilanovacki kraj bilo bi dobro da malo vise paznje posveti rezultatima rada svog kadra Kovacevica u prethodnom periodu

  2. Koliko se sećam mali dečko iz G.Milanovca je pre izvesnog vremena američkog ambasadora progasio personom non gratom na teritoriji opštine GM. Nadam se da će se u Pranjanima izvinuti što je mlatio praznu slamu. Ako to ne uradi javno ćemo pročitati njegovu izjavu.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here