Vučić u Pranjanima: Neću da budem predsednik zemlje koja će imati Ameriku za neprijatelja (FOTO)

1
635

GORNJI MILANOVAC, PRANJANI – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, izjavio je danas u Pranjanima da su Srbi pružili ogromnu pomoć savezničkim pilotima u operaciji “Halijard” i platili cenu u borbi protiv fašizma, dodajući da nikada nećemo prihvatiti reviziiju istorije.

Foto: Predsedništvo Srbije/MNA

On je na obeležavanju 75. godišnjice misije “Halijard” u Pranjanima kod Gornjeg Milanovca rekao da su se Nemci snažno borili i naneli gubitke saveznicima, pa su mnogi od njih morali da iskaču iz aviona ili oštećenim avionima sletali na Galovo polje.

Mnogima je Srbija bila spas, narod u Pranjanima i ovog kraja bio je ne samo spas za njih i njihove porodice, već i za jednu važnu operaciju 1944. godine – naglasio je Vučić.

Foto: Predsedništvo Srbije/MNA

Vučić je istakao da su Srbi podizali partizanske ustanke u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, i to je dokaz koliku je Srbija platila cenu u borbi protiv fašizma.

Samo četiri naroda su u Drugom svetskom ratu proporcionalno broju stanovnika platila cenu više od Srba. Srpski narod je možda i drugi po broju civila, koji su stradali, proporcionalno broju stanovnika, a stradali su jer su bili Srbi – naveo je on.

Vučić je upitao Sjedinjene Američke Države (SAD) zašto su žrtvovali najlojalnijeg saveznika kroz istoriju, Srbiju.

Foto: Predsedništvo Srbije/MNA

Istovremeno kaže da ćemo morati da razmislimo i o tome, kako smo, posle veličanstvenog savezništva u Prvom i Drugom svetskom ratu, uspeli od Amerikanaca, velikih prijatelja, da napravimo neprijatelja.

Vučić je rekao da Srbija prvi put sada ima u američkoj Vladi partnera koji želi da je sasluša po najtežim pitanjima, čak i ako se po tim pitanjima nikada ne postigne dogovor.

Ja neću da budem predsednik zemlje koja će imati Ameriku za neprijatelja. Srbiji je bilo dosta krvi i propadanja, hoćemo posao, puteve i da živimo bolje. I zato vas molim da taj naš vapaj razumete – rekao je on.

Američki ambasador Kajl Skot, poručio je da SAD nikad neće zaboraviti hrabrost srpskog naroda.

Foto: Predsedništvo Srbije/MNA

On je istakao da je operacija Halijard primer kako obični ljudi mogu da se uzdginu do herojskih visina i šta je sve moguće kad se posvetimo ciljevima većim od nas samih.

Neka nam to sećanje na njih bude blistavi primer za budućnost, molimo se da ratne strahote više nikad ne dodirnu tlo Srbije. Neka priča o njima bude model za budućnost – rekao je Skot.

Misija Halijard jedna je od najvećih akcija evakuacije oborenih savezničkih avijatičara u okupiranoj Evropi u Drugom svetskom ratu.

Od avgusta 1944. do februara 1945. godine sa improvizovanih pista u Srbiji i Bosni i Hercegovini oko šest stotina vazduhoplovaca prebačeno je u američke baze u Italiji.

Tokom Drugog svetskog rata u Jugoslaviji je spašeno više od 1.000 članova savezničke posade, od čega polovina na teritoriji Srbije.

Foto: Predsedništvo Srbije/MNA

Oboreni piloti koji su nalaženi na prostoru od Ivanjice, Arilja, Zlatibora, Guče, Beograda do istočne Srbije i etničkih sela u zapadnoj Rumuniji, skrivani su, a kasnije i evakuisani.

Maja 1944. godine uspostavljen je vazdušni most Pranjani – Bari. U prvom letu u Italiji je prebačeno pedesetak savezničkih pilota i britanska vojna misija pri ravnogorskom štabu.

Izvoor: MNA

Prethodni članakProfil srpskog vozača: Poštovanje ograničenja brzine mu je dosadno, vozi brzo da ne gubi vreme
Sledeći članakOdržan prvi Čačanski polumaraton, na ulicama nekoliko stotina takmičara (FOTO)

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here