Vukovci razočarali na prijemnom za Medicinski fakultet, koje gimnazije su se najbolje pokazale

12
2455

U Beogradu, za mesto na Medicinskom fakultetu prijavilo se 1.068 kandidata, a ima mesta za njih 500. Šta su pokazali rezultati testa? Đaci kojih gimnazija su pokazali najveće znanje, a kako su test uradili vukovci?

Profesor Lazar Davidović, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, rekao je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a da su na jedno mesto konkurisala dva studenta, ali i da su rezultati bili slabiji nego prethodne godine.

Nešto više od 50 posto kandidata, njih 537, je položoilo ispit, što je lošije nego prethodnih godina. Razloge ne znamo, da li je to zbog samo testa, a možda i činjenice da korona pokazuje udaljene efekte. Svi znamo kako se odvijala nastava u korona periodu i mnogi su tada govorili da će dati udaljene efekte. Tražićemo i druge razloge – rekao je dr Davidović.

I ove godine na prijemnom ispitu su se najbolje pokazali đaci Užičke gimnazije, dok veliki broj vukovaca nije uspeo da položi ispit.

Užička gimnazije je na visokom prvom mestu, oni koji rukovode tom gimnazijom zaslužuju pohvale, na drugom je Šabačka, pa Četrnaesta beogradska gimnazija, pa Deveta i Deseta. Jedna značajna kosntatacija je da 21 posto nosilaca Vukove diplome nisu položili prijemni – istakao je dr Davidović.

Rezultati prijemnog ispita su pokazali i da je uspeh onih koji su srednju školu završili u Srbiji bolji od onih koji su je završili u okolnim zemljama – njihova prolaznost je bila samo 33 posto, što na indirektan način govori da kvalitet našeg srednjoškolskog obrazovanja nije loš.

Ove godine prijemni ispit je bio organizovan na Sajmu zbog velikog broja kandidata, iz bezbednosnih razloga, kao i da bi svi imali iste uslove polaganja ispita.

Na pitanje da li ćemo imati dovoljno specijalista da nas leče, dekan Medicinskog fakulteta odgovara potvrdno i dodaje da je fakultet u dosluhu sa Ministarstvom zdravlja. Ukazuje i da se tokom studija organizuju i kursevi kako bi studenti bili što bolje obučeni za rad – prošle godine je iniciran kurs šivenja, a ove godine će se organizovati kurs elementarne obuke iz ultrazvučnih pregleda različitih delova tela.

Radi se i na pokretanju specijalističkih studija na engleskom jeziku, a modul za sportsku medicinu je već spreman.

Izvor: RTS

Prethodni članakČačana iz godine u godinu sve manje
Sledeći članakAleksa Avramović još dve godine u Partizanu

12 KOMENTARA

  1. Čitam komentare. Kažu da treba oterati profesore, , a koga dovesti da radi za te pare?! Smeta vam što su „bundžije“,ne nego će da ćute i slušaju kao sva raja-zato nam je tako u državi.
    Prvo rezultati su takvi jer stižu „online generacije“, drugo svi oće da đaci budu odlični. Roditelji da leče komplekse , deca da upišu škole, direktori da pokažu bolje rezultate,a de je tu znanje.Koga je briga i onako diploma može da se kupi kad nađeš vezu za dobar posao u državnoj upravi?! Piše neko da nisu uspeli da prenesu znanje. Kome i kako kad roditelji glasaju da deci ne smeju da se oduzimaju telefoni,direktori nedaju da se ponavlj (čuće se pa će škola na loš glas?) A profesore niko ne dira jer mogu oni „mešto“ tražiti, jednom rečju opšti haos, kao i u svemu ostalom….

  2. Bolje je u gradu imati 2 vredna, ili iz svakog predmeta po 2 do 5 posvećenih,vrednih profesora platiti ih prema uspehu đaka, nego bulumentu nezainteresovanih bundžija, kojih ima samo na broju. Evo predloga za razmišljanje.

  3. Ljudi,iz Užica sam.Radim u prosveti.Govorim 100 % istinu.Užičane privatno spremaju dva vrhunska profesora.Jedan hemiju drugi biologiju.Pripreme traju celu godinu.Tako je poslednjih 20 godina.Zaslužna su deca,profesorka hemije koja radi u Medicinskoj i profesor biologije koji je gostovao na RTS u dnevniku sinoć a radi u Gimnaziji.Koga oni spreme on je visoko plasiran na Medicinskom u BG.

  4. „Malo“ roditelji plate, malo profesori proguraju đaka ( vukovca) i tako se pokažu na prijemnom ispitu. Šipak. Pa to je javna tajna. Mora jednom da ispliva.

  5. Da li je dekan pomenuo učenike koji su preko veze upisani pre mesec dana na budžet, bez prijemnog i tako zauzeli mesto nekom.

  6. Auh šta pročitah. Sasvim očekivano. Na razočarenje. Ko je kriv? Pa onaj ko treba da prenese znanje na đake. Vade se na koronu. Kakav bezobrazluk. Da su malo manje vodili politiku a više bili u učionicama drugu pesmu bi pevali. I đaci bi bili uspešniji. Ovako neka ih je sramota.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here