Za izgradnju Moravskog koridora Srbija se zadužuje 400 miliona evra kod nekoliko banaka

8
484
Foto: Dimitrije Goll

ČAČAK – Kako bi obezbedila seredstva neophodna za izgradnju „Moravskog koridora“, Srbija će se zadužiti 400 mil EUR kod nekoliko banaka.

Pozajmica se odobrava na 13 godina, u koje ulaze i tri godine počeka. Kamatna stopa iznosi šestomesečni EURIBOR uvećan za fiksnu maržu od 0,55% godišnje. Ugovor o zajmu, potpisan krajem prošle godine, uskoro će potvrditi poslanici.

Osiguranje pozajmice obezbeđuje Multilateralna agencija za garantovanje investicija.

Radovi na koridoru od Pojata do Preljine povereni su konzorcijumu Behtel Enka, koji posluje u Srbiji preko svog ogranka. Investitor su Koridori Srbije. Skupština je polovinom prošle godine već potvrdila zajam od 431 mil EUR za ovaj projekat. Od tih sredstava, dosad je povučeno 158 mil EUR.

Saobraćajnica od Pojata do Preljine je jedna od najznačajnijih saobraćajnica, jer povezuje centralne delove Srbije sa dva najvažnija putna pravca Koridorom 10 i Koridorom 11. Izgradnjom ove saobraćajnice biće povećana dostupnost opštinskim centrima, privrednim zonama i turističkim destinacijama. Očekuje se da će povećanje konkurentnosti privrede dela Srbije, koji će sa Moravskim koridorom povezati sa međunarodnim saobraćajnicama, biti praćeno kroz indikatore privrednog i društvenog razvoja lokalnih samouprava – stoji u obrazloženju, a prenose “Večernje novosti“.

Komercijalni ugovor o ovom putu je potpisan decembra 2019. godine. Putni pravac je dugačak ukupno 112 kilometara. Ove godine bi trebalo da se završi Sektor 1 Moravskog koridora, od Pojata do Kruševca, u dužini od 27,4 kilometra. Čitav koridor, prema nekim najavama, mogao bi da bude gotov na proleće 2024. godine.

Na budućem Moravskom koridoru je predviđena izgradnja 117 većih putnih objekata, 88 mostova i podvožnjaka, kao i 29 nadvožnjaka.

Planira se 11 saobraćajnih petlji. Auto-put se gradi za brzinu od 130 kilometara na čas, sa širinom od ukupno 30 metara, za skoro dva metra šire od ostalih auto-puteva.

Izvor: Večernje novosti

Prethodni članakManojlović: Skupljanje potpisa za narodnu inicijativu protiv eksploatacije litijuma počinje 20. januara
Sledeći članakIvanjičanin preminuo od posledica korone, i dalje mali broj prijema na kovid odeljenje

8 KOMENTARA

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here