Za mere energetske efikasnosti u Čačku izdvojeno 60 miliona dinara, potpisani ugovori sa 267 korisnika

0
485

ČAČAK – U velikoj sali Kulturnog centra danas je 267 građana potpisalo trojne ugovore o realizaciji mera energetske efikasnosti u Čačku. Za zamenu fasadne stolarije podsticajna sredstva će dobiti 226 građana, za kotao na gas ili pelet sa radijatorima i cevnom mrežom 22 građana, a za ugradnju toplotnih pumpi njih 17.

Nakon potpisivanja trojnih ugovora, planirano je da već od 1. aprila 2024. godine počne izvođenje radova u stanovima i porodičnim kućama, kao i da oni budu završeni najkasnije do polovine jula ove godine. Ukupna sredstva koja će se ove godine utrošiti na mere energetske sanacije na teritoriji grada Čačka za ovih 267 građana iznose oko 92 miliona dinara, računajući podsticajna sredstva i finansijsko učešće građana.

U budžetu Grada Čačka za 2023. godinu obezbeđena su sredstva u iznosu od 29.100.000 dinara za sufinansiranje energetske sanacije porodičnih kuća i stanova zamenom fasadne stolarije, termičkog omotača objekta, postojećeg grejača prostora (kotlova) na čvrsto gorivo, tečno gorivo ili električnu energiju kotlom na gas ili pelet, zamenom postojećih ili ugradnjom novih radijatora, ugradnjom toplotnih pumpi i solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe. Ministarstvo rudarstva i energegetike opredelilo je sredstva za finansiranje Programa energetske sanacije porodičnih kuća i stanova u visini od 29.100.000 dinara, a Grad Čačak opredelio je još toliko. Ukupno je za ove namene Grad Čačak u 2023. godini raspolagao sa skoro 60 miliona dinara.

Zajedno sa finansijskim sredstvima, koja je dobio od Ministarstva rudarstva i energetike, Grad Čačak je imao najveća finansijska sredstva za sprovođenje mera energetske sanacije od 131 jedinice lokalne samouprave, koje su dobile finansijsku podršku od resornog ministarstva.

Izvor: Morava info

Prethodni članakProšlog leta na gradskim bazenima kupalo se više od 50.000 Čačana, znate li koja je godina bila rekordna?
Sledeći članakPočelo popločavanje buduće pešačke zone u delovima gde su završeni radovi na podzemnim instalacijama

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here