Tokom vikenda se u Prislonici održava Sabor frulaša

0
354

ČAČAK – U Prislonici kod Čačka za vikend će biti održan 32. Sabor frulaša Srbije “Oj Moravo”, a za naziv najboljeg, takmiče se frulaši koji su to pravo stekli na regionalnim predtakmičenjima.

Predtakmičenja su održana u Osanici kod Žagubice, Boljevcu, Rači, Vranjskoj banji, Igrošu kod Brusa i Iđošu kod Kikinde.

Sabor u Prislonici okuplja najbolje frulaše Srbije, a pobedniku će pripasti Zlatna frula.

Pored takmičenja u izvornom i savremenom muziciranju na fruli, kao i dueta, biće organizovane i pozorišne predstave, monodrama.

Direktor Turističke organizacije Čačka Vojin Jakovljević, kaže da Sabor, osim što neguje narodnu tradiciju izvornog i savremenog muziciranja na fruli, bavi se i humanitarnim radom, ali izdavaštvom.

Ove godine smo za sabor dobili dva priznanja, reč je o Kulturnom obrascu koji dodeljuje Ministarstvo kulture, a druga je Zlatna značna Kulturno prosvetne zajednice – rekao je Jakovljević.

Prema njegovim rečima, na saboru će biti i gosti iz Indonezije, Meksika i Bugarske, koji će takođe učestvovati u programu.

Kao i svake godine, biće održan i koncert narodne muzike, a ovog puta nastupiće Snežana Đurišić.

Pomoćnik gradonačelnika Vladan Milić, rekao je da Grad požame održavanje manifestacije, dodajući da je ove godine budžet povećan za 400.000 dinara.

Ove godine budžet će iznositi 2.000.000 dinara, a imamo i pomoć Ministarstva kulture koje je sabor prepoznalo kao manifestaciju od značaja za Republiku Srbiju – istakao je Milić.

Predsednik Saveta sabora frulaša Srbije, Zoran Rajičić, rekao je da će ovogodišnji sabor biti posvećen nedavno preminulom pesniku Dobrici Eriću, koji je dva puta bio domaćin ove manifestacije.

Počast ćemo odati i Branimiru Milovanoviću, jednom od četvorice osnivača sabora, kao i muzičaru Ivanu Tomiću – naglasio je Rajičić.

Domaćin Sabora biće reditelj Živorad Ajdačić, starešina maestro Bora Dugić, a umetnički direktor etnomuzikolog Svetlana Azanjac.

Sabor frulaša u nedelju će direktno biti prenošen na Prvom programu Radio Beograda, dok će na Drugom programu biti emitovane tri emisije.

Organizatori manifestacije su Turistička organizacija Čačka, Savet Sabora frulaša i Mesna zajednica Prislonica, uz podršku Grada Čačka, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva kulture i informisanja i Organizacije za kolektivno ostvarivanje prava interpretatora.

Izvor: MNA

Prethodni članakPreminio muškarac koji je juče povređen u požaru
Sledeći članakŠest slobodnih radnih mesta u tri čačanske firme

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here