Zaboravljeni košarkaši Čačka: Nikola Jeković, vrsni šuter legendarne generacije Borca

0
526

Piše: Miloš Timotijević, istoričar

ČAČAK – Čačanska košarka je šezdesetih godina XX veka dala veliki broj talentovanih igrača. Među odlične šutere toga doba spadao je i Nikola Jeković, koji bi danas najverovatnije dobio i titulu najboljeg “šestog igrača“, kao što se to radi u Americi.

Jekovići potiču iz sela Vranića kod Čačka i slave Đurđevdan. Ljubinko Jeković (1900-1976) oženio je Sofiju Novitović iz Atenice sa kojom je dobio troje dece: Radmilu (1934), Nikolu (29. april 1939) i Stanka (1941-2005). Porodica se iz Vranića selu u Ključku ulicu u Čačku, jer je Ljubinko dobio posao u “Fabrici hartije“.

Tako je Nikola Jeković odrastao u kraju sa puno dece koja su se od malena bavila nekim sportom, najviše fudbalom. Međutim, Nikola se odlučio za košarku, kako zbog društva, tako i zbog blizine Želovog terena. Vežbao je i kod svoje kuće gde je imao koš bez table, što je uslovilo da izgradi neverovatno precizan šut. Kao i mnogi drugi čačanski košarkaši toga doba i Nikola Jeković je igrao rukomet, u klubu Mladost.

Košarku je počeo da trenira u Železničaru 1955. godine. Pripadao je generaciji Preva Vučićevića i Aca Janjića. Trenirao ga je Predrag (Dragan) Kurćubić, na čiji savet je 1957. prešao u Borac sa kojim je iste godine učestvovao na prvenstvu Srbije. Bila je to generacija u kojoj su bili Conja Koprivica, Laćo Tripković, Ćopica Vugarčić, braća Nešovanovići, Stojan Kačar i Radmilo Mišović. Nikola Jeković je igrao na poziciji krila. Nosio je nadimak “Kica“.

Već 1959. trener Bole Denić uvrstio ga je u prvi tim Borca u kome je igrao zaključno sa 1970. godinom. Nosio je dres sa brojem “9“ i upamćen je kao izuzetno precizan strelac, košarkaški “snajperista“. Igrao je u vreme Radmila Mišovića, Conje Koprivice, kasnije Ćamile Ćeloševića i Maška Purića, poznatih čačanskih košarkaša i odličnih strelaca, tako da uopšte nije bilo lako doći u priliku da se uđe u igru.

Na košarkašku karijeru Nikole Jekovića izrazito negativno je uticao odlazak u vojsku (JNA), u kojoj je proveo dve godine (1961-1963), od toga šest meseci na poluostrvu Sinaj u mirovnoj misiji razdvajanja izraelskih i arapskih vojnih snaga. Tada je bio kapiten odbojkaške i košarkaške reprezentacije naše vojske na tom području.

Po povratku u Borac bio je deo tima koji se 1965. kvalifikovao za Prvu jugoslovensku košarkašku ligu, što je ponovljeno i 1968. godine, od kada čačanski tim postaje stabilan prvoligaš. Upravo te godine Nikolina majka Sofija poginula je prelazeći prugu, što ga je teško pogodilo. Jedno vreme prestao je da trenira, a dve godine kasnije i da igra košarku.

Posle prekid sportske karijere nije se više vezivao za košarku. Nikola Jeković je završio OŠ “Milica Pavlović“ u Čačku. Potom nije imao kontinuirano školovao, već se osposobio za VKM majstora. Od 1959. zvanično je zaposlen u čačanskom preduzeću “Litopapir“ u kome je 1980. imao i tešku povredu šake. Penzionisao se 1997. godine.

Iako se nije angažovao u košarci, ipak nije potpuno napustio sport. Bio je trener ženske ekipe “Litopapira“, čitave dve decenije (1980-2000).

Nikola Jeković je u braku sa Milenom Pavlović (1953-2019) dobio ćerku Sofiju (1974), koja se udala i ima dva sina. Sticajem okolnosti Nikola je ostao jedini košarkaš i sportista u svojoj porodici.

Kada je napustio košarku (1970) počeo je aktivno da se bavi golubarstvom. Prvih godina redovno je odlazio i na takmičenja, kasnije zbog obaveza to nije mogao da radi, ali jato nikada nije rasprodao. Nikola i danas ima golubove koje sa ljubavlju gaji ispred svoga stana kod “Fabrike hartije“ Čačku.

Prethodni članakNove cene goriva: Blago poskupljenje dizela i pojeftinjenje benzina
Sledeći članakU prvih devet meseci 2022. Čačak prihodovao skoro 4 milijarde dinara

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here