Zaposleni u institucijama ne sprovode zakonske obaveze na sprečavanju porodičnog nasilja

0
59

Mreža Žene protiv nasilja upozorila je da je šest puta veća verovatnoća da će žena koja trpi porodično nasilje biti ubijena ako se u kući u kojoj živi nalazi oružje.

Mreža je ocenila da je nedopustivo i neprimereno da predstavnici institucija pozivaju žene da prijave nasilje, dok zaposleni u institucijama ne sprovode zakonske obaveze na sprečavanju porodičnog nasilja.

U saopštenju se navodi da su ove godine najmanje 24 žene ubili njihovi partneri ili članovi porodice, a da je poslednja žena ubijena 17. septembra i da je ubio njen partner koji je ranije osuđivan zbog nasilja u porodici, da mu je tada oduzeto oružje, ali kasnije vraćena lovačka puška, kojom je ženu i ubio.

Istorijat vršenja nasilja, posedovanje oružja i pristup oružju predstavljaju visok rizik u slučajevima nasilja u porodici, što je navedeno i u Posebnom protokolu za postupanje policijskih službenika u slučajevima nasilja nad ženama u porodici i u partnerskim odnosima, donetom pre više od tri godine – navodi se u saopštenju.

TEKST JE NASTAO U OKVIRU MEDIJSKOG PROJEKTA “PORODIČNO NASILJE – VELIKI DRUŠTVENI PROBLEM“, KOJI SUFINANSIRA GRAD ČAČAK U OKVIRU PROJEKTA ZA OSTVARIVANJE JAVNOG INTERESA U OBLASTI JAVNOG INFORMISANJA

Prethodni članakTragedija u Guči: Mladić (28) se ugušio od dima u požaru koji je izbio u porodičnoj kući
Sledeći članakSrpskim auto-putevima prošle godine prošlo 13,5 miliona vozila više nego 2020.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here