Zastarela oprema i nepoštovanje propisa uzrok nesreća u fabrikama odbrambene industrije

0
319
Foto: N1

ČAČAK, LUČANI – Visokorizična proizvodnja, mala ulaganja u novu tehnologiju, zaštitne sisteme i bezbednost radnika, nepoštovanje propisa i procedura zaštite na radu i loši uslovi rada, uzroci su učestalih tragedija u domaćim fabrikama odbrambene industrije.

Za desetak dana povređena su dvojica radnika u požaru koji se dogodio u fabrici „Milan Blagojević – Namenska“ u Lučanima, i još dvojica njihovih kolega u čačanskoj „Slobodi“, piše Danas.

Za desetak godina, u pogonima domaće namenske industrije poginulo je najmanje 18 radnika, a osamdesetak ih je povređeno.

Krivac za to je, gotovo uvek, ljudski faktor. Nekada su to radnici, a nekada sama organizacija i rukovodioci i sve je to u uzročno-posledičnoj vezi. U pitanju je visokorizična proizvodnja koja zahteva uvođenje rigorozne radne discipline – kaže za Danas Aleksandar Radić, vojni analitičar.

On navodi da se nekoliko krivičnih postupaka vodi protiv odgovornih, a na podsećanje da većina njih nikada nije dobila sudski epilog, ističe da to „ilustruje nameru države da zaštiti osumnjičene za takve tragedije“.

Ocenivši da su takve nesreće učestalije kod nas nego u drugim državama, on podseća na to da je domaća vojna industrija, kao i cela privreda bila uništena i da je počela da se oporavlja 2007. godine, započinjanjem rata na Bliskom Istoku, potom i dozvoljenim izvozom naoružanja u Saudijsku Arabiju. Međutim, kako objašnjava, radna snaga iz vremena bivše Jugoslavije je ostarila i zamenjena je novim radnicima, bez dovoljnog transfera znanja.

Treba imati na umu i prodor SNS-ovog političkog menadžmenta u namensku industriju, koji lako zaključuje poslovne ugovore, ali problem je u tome kako kvalitetno da se realizuje proizvodnja. Primer za to je afera sa izvozom pištolja iz kragujevačke ‘Zastave’ u Egipat, koji su bili vraćeni jer nisu bili kvalitetni – objašnjava sagovornik Danasa.

Govoreći o preduzeću „Milan Blagojević“ iz Lučana, koje je bilo potpuno uništeno u NATO bombardovanju 1999. godine, on objašnjava da je ta fabrika obnovljena uz minimalna ulaganja, jer se drugačije nije moglo, ali mu je nejasno kako je modernizacija moguća kada se proizvodi nude po minimalnim cenama.

Dragan Ilić, donedavno predsednik Sindikata odbrambene industrije Srbije i aktuelni predsednik samostalnog sindikata fabrike „Zastava oružje“ u Kragujevcu, kaže za Danas da je teško, bez detaljnog uvida u sadašnje strane sa sigurnošću navesti uzroke učestalih tragedija.

Moguće je da je to posledica neulaganja u bezbednost, nove tehnologije i opremu ili je to možda nepoštovanje procedura – navodi Ilić.

On dodaje da je činjenica da je u pojedine fabrike proteklih godina dosta uloženo, ali da je pitanje da li je to dovoljno.

Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije Srbije „Sloga“, koji je zatražio ostavku Radoša Milovanovića, vojnog penzionera i dugogodišnjeg direktora preduzeća „Milan Blagojević“ iz Lučana, a kome se, zajedno sa još dvojicom fabričkih rukovodiaca, sudi za nesreću u toj fabrici u kojoj su 2017. godine u eksploziji poginuli radnici Milomir Milivojević i Milojko Ignjatović, kaže za Danas da je ta fabrika upečatljiv primer stanja u namenskoj industriji Srbije.

Milovan Milivojević, otac poginulog radnika, pokrenuo je lavinu pitanja o stanju bezbednosti i zaštite na radu i ispostavilo se da ima mnoštvo propusta. I u ostalim vojnim fabrikama bilo je pogibija. To jeste specifična proizvodnja, ali se mora mnogo više ulagati u modernizaciju, bezbednost i zaštitu na radu – zaključuje Veselinović.

U pogonu raketnih goriva u lučanskoj fabrici plate su oko 120.000 dinara. Radnici koji rade na tim mestima Danasu su rekli da se povremeno dešavaju požari koji se „ne mogu sprečiti“. Tvrdili su da su veoma zadovoljni platom, ali da su svesni rizika i da ih niko ne primorava da rade u takvim uslovima. Moraju, kako su naveli, da budu u dobroj fizičkoj kondiciji kako bi uspeli da pobegnu iz pogona u slučaju požara.

Izvor: Danas

Prethodni članakOtvorena rekonstruisana skupštinska sala, u petak prva sednica lokalnog parlamenta u novom prostoru
Sledeći članakDvojica maloletnika iz Čačka ukrali devet automobila, provaljivali u kuće i vikendice

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here