Zašto je povučena serija BCG vakcine?

0
483

Jedna serija „Torlakove“ BCG vakcine, koja se daje bebama protiv tuberkuloze, povučena je sa tržišta. Luka Dragačević, direktor ovog instituta koji decenijama proizvodi BCG vakcinu, objasnio je u razgovoru za RTS zašto je do povlačenja došlo.

Ministarstvo zdravlja saopštava da je 16. marta povučena zatečena količina od 834 bočice vakcine zbog minimalnog odstupanja od strogih zahteva specifikacije leka. „Torlak“ je istovremeno snabdeo sve zdravstvene ustanove BCG vakcinama, javlja RTS.

Ministarstvo naglašava da roditelji nemaju razloga za zbrinutost, jer bebe u porodilištima primaju proverene bezbedne vakcine.

Direktor “Torlaka“ kaže da je povlačenje serija lekova iz prometa uobičajena praksa, a do toga je ovaj put došlo nakon interne provere u Institutu.

BCG vakcina se daje bebama u jednoj dozi i reč je o tzv. živoj vakcini.

Videli smo da postoje određena odstupanja u kvalitetu leka. Iako je njegova aktivnost bila preko 92 odsto, povukli smo, to je normalno i dešava se i u drugim zemljama. Apelujem na roditelje, kliničke studije pokazuju da nema potrebe da brinu, čak i pad od 50 odsto aktivnosti ne utiče na razvijanje imunskog odgovora – rekao je Luka Dragačević.

Odmah po dobijanju rezultata, u roku od sat vremena, „Torlak“ je obavestio sve zavode i relevantne institucije, piše RTS.

Postoji tačna procedura kako se postupa u ovakvim situacijama, mi smo to zadovoljili, svi zavodi su u kratkom roku obavešteni, vakciona stavljena u karantin kod njih i u roku od 24 sata povučena sa teritorije cele republike – rekao je Dragačević ističući da je odmah zatim distribuirana nova serija, tako da nestašica nije bilo.

Ponavlja da nema razloga za zabrinutost, jer u nekim zemljama kriterijum aktivnosti iznosi i oko 50 odsto, dok je kod nas 92 procenta.

Vakcina i sa 50 odsto aktivnosti daje adekvatan imunski odgovor, imali smo malo odstupanje, veće odstupanje je pri aplikaciji, ali ovo je nešto što regulativa nalaže – rekao je Luka Dragačević.

Izvor: RTS

Prethodni članakNova priznanja za Glumački atelje Kulturnog centra Čačak
Sledeći članakVioleta Marković: Agencija potvrdila, Neda Šutić bila u sukobu interesa, preduzećemo mere da vrati protivpravno stečenu korist

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here