Dugogodišnje zatvorske kazne za sve koji kršenjem samoizolacije izazovu smrt druge osobe

0
319
Foto: MNA

Premijerka Ana Brnabić je navela pooštrene mere – do 12 godina zatvora za one koji kršenjem samoizolacije dovedu do smrti druge osobe.

Od juče je u Srbiji počeo trend ubrzavanja rasta broja zaraženih virusom korona, i naredni dani su veoma važni, poručila je premijerka Ana Brnabić.

Danas sam u 15 sati sazvala krizni štab, svi naši stručnjaci, epidemiolozi se slažu da je od juče počeo trend ubrazavanja i da su naredni dani važni. Zbog toga mi je drago da smo uveli dodatne, oštrije mere da bismo sačuvali penzionere starije od 65 i 70 godina – rekla je Brnabićeva na pres konferenciji.

– Dani pred nama će biti veoma važni – naglasila je premijerka.

Podsetila je da je danas 13. dan od kako je virus registrovan u Srbiji, sutra je tačno dve nedelje, te da se borba protiv koronavirusa nastavlja, a da se nadležni pripremaju još adekvatnije i bolje za predstojeći period.

Brnabićeva je precizirala da je 48 od ukupno 89 zaraženih hospitalizovano, dok je šest pacijenata na respiratorima.

Važno mi je da kažem, iako ću biti kritikovana – poslednjih 48 sati se u Srbiju vraćaju naši građani iz inostranstva kojima je potvrđeno da su zaraženi koronavirusom i koji lekovima snižavaju temperaturu – rekla je ona i dodala da će se zato mere pooštirti.

Premijerka navodi da su obezbeđeni objekti za one koji su prekršili samoizolaciju i najavljuje kazne.

Po članu 259 Krivičnog zakonika osobi koja prekrši samoizolaciju i ugrozi nečije zdravlje može se odrediti kazna od 1 do 8 godina, a ako posledica toga bude smrt, kazna će biti od 2 do 12 godina – kaže Brnabić.

Za one koji prekrše mere samoizolacije, obezbeđeni su posebni posebni objekti u Vršcu, Požarevcu i Pirotu koji će služiti za smeštaj ovih lica do daljeg.

Ukoliko u kontrolama vidimo da su prekršili samoizolaciju, oni će biti upućeni u karantin koje će obezbeđivati pripadnici zatvorske straže i policije – zaključila je Ana Brnabić.

Izvor: Tanjug

Prethodni članakOsoba iz Gornjeg Milanovca obolela od koronavirusa je doktorka u ZZJZ Čačak
Sledeći članakNa infektivno odeljenje primljena osoba sa simptomima koronavirusa

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here