Završena dva optočna tunela na akumulaciji Svračkovo

1
403
Foto: RINA

SVRAČKOVO – Radovi na betoniranju izlaznog kraja optočnog tunela na gradilištu brane Arilje – profil Svračkovo biće završeni ovih dana.

Nakon toga će nizvodno biti izgrađeno i slapište.

Ovo je, uz branu na Rzavu, jedan od najzahtevnijih objekata velikog gradilišta i posla čija je ugovorena vrednost 61,65 miliona. Od te sume Vlada Srbije daje 47,56 miliona, dok će ostatak platiti Čačak, Arilje, Požega, Lučani i Gornji Milanovac.

Zoran Barać, direktor JP Rzav u Arilju, kaže za Rinu, da je optočni tunel dugačak 240 metara, s unutrašnjim prečnikom od 8,5 metara.

On će služiti za skretanje reke u fazi dok budemo nasipali samu branu, kako bi korito bilo suvo. U završnici, on se pretvara u odvodni tunel šahtnog preliva i tu će sav onaj višak vode koji se pojavi u akumulaciji pri velikim vodama, a koji ne može kroz ostale evakuacione puteve, kroz cev za vodosnabdevanje i za biološki minimum, ići kroz šahtni preliv i kroz ovaj tunel – objašnjava Barać.

Arilje će sada imati čak četiri tunela, od čega su dva potpuno završena. Najkraći od četiri tunela – 80 metara, je energetski i radovi na njemu počeće krajem ovog meseca. Najduži – optočni tunel biće izbetoniran do kraja godine.

Radovi su počeli 2012. godine i do sada je uloženo oko 14 miliona evra.

Trenutno je na ovim radovima angažovano oko 110 radnika svih struka zajedno sa radnicima podizvođača.

Izvor: RINA

Prethodni članakObradović: Dogovor vlasti u Beogradu i Prištini da mi se zabrani ulazak na Kosovo
Sledeći članakHumani karakter Evropskog prvenstva u fitnesu za mlađe kategorije

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here