Zdravstveni centar Čačak imaće 527 ležaja za smeštaj pacijenata

5
1742
Foto: MNA/Miloš Lukić

ČAČAK – Vlada Srbije na poslednjoj sednici donela je Uredbu o planu mreže zdravstvenih ustanova, odnosno spajanju primarnog i sekundarnog nivoa, kao i broju kapaciteta za zbrinjavanje pacijenata.

Za ostvarivanje zakonom utvrđenih prava na bolničku zdravstvenu zaštitu predviđeno je 38.611 bolnička postelja, odnosno do 5,5 postelja na 1.000 stanovnika.

Na sekundarnom nivou taj broj je 24.694, tercijarnom 6.000, za psihijatrijske bolesnike 3.250, obolele od tuberkuloze, nespecifičnih oboljenja pluća i drugih hroničnih oboljenja i stanja 1.282, a za rehabilitaciju u specijalizovanim bolničkim ustanovama 3.430 postelja.

Kada je reč o Moravičkom okrugu, u Domu zdravlja Ivanjica (sa stacionarom) predviđeno je 20 posteljnih kapaciteta, a u Lučanima 10.

U Zdravstvenom centru Gornji Milanovac (Dom zdravlja i Opšta bolnica) taj broj je 150, a u Zdravstvenom centru Čačak (Dom zdravlja i Opšta bolnica) 527 mesta.

U Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju Ivanjica previđeno je 90 mesta i to za pacijente za reumatska oboljenja, oboljenja respiratornog sistema i povrede i oboljenja lokomotornog sistema i onkološku rehabilitaciju dece.

Kada je reč o citolaboratoriji za organizovani skrining raka grlića materice, Dom zdravlja Užice pokrivaće teritorije Zlatiborskog i Moravičkog upravnog okruga.

Dom zdravlja, koji je utvrđen Uredbom o planu mreže zdravstvenih ustanova, može se osnovati za teritoriju jedne opštine sa manje od 10.000 stanovnika.

On treba da obezbedi i zdravstvenu zaštitu iz oblasti dentalne medicine, laboratorijsku i drugu dijagnostiku, samostalno ili preko druge zdravstvene ustanove, odnosno privatne prakse u skladu sa zakonom i ovom uredbom.

U domu zdravlja može se obavljati i delatnost medicine rada i druga specijalističko-konsultativna delatnost, kao i apotekarska delatnost, u skladu sa zakonom.

Dom zdravlja obezbeđuje sanitetski prevoz, kao i prevoz pacijenata na dijalizu, samostalno ili preko zdravstvene ustanove, u skladu sa zakonom i Planom mreže.

U domu zdravlja koji je osnovan za teritoriju sa više od 20.000 stanovnika, a udaljen je 20 kilometara od najbliže opšte bolnice, odnosno dom zdravlja koji je osnovan za teritoriju sa više od 15.000 stanovnika, a udaljen je preko 50 kilometara od najbliže opšte bolnice, može se obavljati i specijalističko-konsultativna delatnost iz oblasti interne medicine, pulmologije (pneumoftiziologije), oftalmologije, otorinolaringologije, psihijatrije (zaštite mentalnog zdravlja), dermatovenerologije, epidemiologije, medicine sporta i fizikalne medicine i rehabilitacije.

Izvor: MNA

Prethodni članakBritanski “Gardijan“ Atomsku banju uvrstio među deset najboljih u Istočnoj Evropi
Sledeći članakKuriozitet kakav se retko viđa: U Borcu stasavaju dvojica reprezentativaca sa istim imenom i prezimenom

5 KOMENTARA

  1. Sta vredi da se prave mesta i kreveti kad je osoblje bolnice katastrofa?! Cacansku bolnicu treba zatvoriti,korupcija i svaleracija im je na prvom mestu,a pacijenti prepusteni sami sebi!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here