Leposavić: Prinosi maline pod znakom pitanja zbog lošeg stanja zasada

5
737

ČAČAK – Zbog lošeg vremena i nezadovoljstva proizvođača cenom koju su dobijali u prethodnim godinama, proizvodni zasadi maline su period pred berbu dočekali u prilično lošem kondicionom stanju, izjavio je dr Aleksandar Leposavić, jedan od najboljih poznavaoca malinarske proizvodnje u državi.

On je u izjavi za portal Info lider rekao da je u prethodnom periodu veliki broj proizvođača iskrčio ili u potpunosti zapostavio svoje plantaže, što je, kako navodi, dovelo do okolnosti da je sezona u pogledu očekivane količine maline u Republici Srbiji prilično neizvesna.

Situaciju su dodatno pogoršale poplave koje su u velikoj meri oštetile ili u potpunosti uništile proizvodne zasade u dolinama reka glavnih proizvodnih područja kao što su Arilje, Ivanjica, Krupanj, Ljubovija, Loznica. Zbog svega ovoga, očekivana i realna proizvodnja maline za ovu godinu u našoj zemlji koja je iznosila oko 55.000 tona je pod velikim znakom pitanja – zaključio je dr Leposavić.

Izvor: Info lider

Prethodni članakČačanska karatistkinja osvojila majstorsko zvanje crni pojas 3. DAN
Sledeći članakDeset pacijenata iz Čačka prethodnih dana transportovano u kliničke centre u Beogradu i Kragujevcu

5 KOMENTARA

  1. Nece narod da radi. Pre 20 godina prinosi su bili preko 20 tona / ha. Danas racunaju na 8 t / ha. I traze cenu na taj projektovani prinos. Normalno je da su fiksni troskovi, mereni u din / kg, znatno veci, i do dva puta, u odnosu na prinos od 20 t / ha. Trziste to delimicno prihvata jer se malina izvozi na zapadna bogata trzista. Medjutim, ako drugi proizvodjaci budu imali dobre prinose, i pored male ponude sa srpskog trzista cena nece biti visoka. Potrebno je kvalitetnim radom smanjiti fiksne troskove kroz povecanje prinosa. U tom slucaju ce i proizvodjaci i hladnjacari biti zadovoljni.

  2. Nego gde su one akontne cene od 250din sto su sve redakcije pisale? Uh, ja zaboravih da su izbori prosli i da sad vise nije vazno koja ce cena biti. Pozdrav za AV jos jednom je uspeo ovaj pametan narod da prevede zedne preko vode.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here